Морин Мерсие: "Нашата работа е да подчертаем фактите, а не себе си"

Морин Мерсие: "Нашата работа е да подчертаем фактите, а не себе си" Снимка: swissinfo.ch

В това е убедена носителката на две престижни журналистически отличия – първата за швейцарски журналист международна награда Bayeux Calvados-Normandy Award за военни кореспонденти и Prix Dumur, годишна награда за швейцарски журналист или медия.

„Не можете да отразявате война отдалеч”, казва 41-годишната журналистка от Лозана. Мерсие отразява войната в Украйна за френскоезичната секция на швейцарското обществено радио и телевизия RTS, за Radio France и за белгийското обществено радиоразпръскване (RTBF), пише swissinfo.ch. За да изпълни ангажиментите си, след шестте години като кореспондент в Северна Африка, Морин Мерсие от август е в Киев

Според „Репортери без граници”, от началото на годината в Украйна са убити осем журналисти, включително близък приятел на Мерсие. Тя работи сама с преводач и когато не използва своята „стара кола с тунизийски номера“, пътува из Украйна с обществения транспорт.

„Приемам рисковете, но се опитвам да ги сведа до минимум, доколкото е възможно“, казва Мерсие. Тя владее френски, испански и английски, ползва немски, „научила се е да се справя“ с арабски и в момента се занимава с руски и украински

Мерсие заслужи наградата Bayeux Calvados-NormandyAward за своя потресаващ репортаж от украинския град Буча. В колегиалните среди оценяват уникалния ѝ стил на „голяма чувствителност и човечност”, но всички признават, че съумява да не взема страна, съчетавайки личната си позиция с критични оценки във всички посоки. 

Самата Мерсие смята, че просто „показва реалността“, често разбирайки „голямата история чрез малката“. Също като колегите си, тя е разочарована, че може да отразява вайната почти изключително от Украйна, но не и от Русия, чиито власти не са удовлетворили нито едно от исканията ѝ за това.

„Отразяваме войната само от едната страна, което създава фундаментален проблем, защото в Украйна също има пропаганда, казва Мерсие и обръщайки се към колегите си, отбелязва: „Трябва да внимавате с всичко, за да не позволите да ви използват“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: