Нова стипендиантска програма за журналисти

Нова стипендиантска програма за журналисти Снимка: shutterstock

Кандидатствайте в новата стипендиантска програма за журналисти „Медия „е:волюция“ до 30 април

“Медия е:волюция“ е за онези, които търсят истината, искат да се запознаят с журналистическата професия и желаят да създадат професионални контакти. Във време, в което всеки е медия с телефон в ръка, лична отговорност на всеки е какво публикува и проверени ли са източниците на информация. Свободата на дигиталния свят изисква критично мислене и търсене на истината” – споделят от екипа на фондация America for Bulgaria на техния официален сайт.  

От 5 април 12 студенти от степен “Бакалавър” (трети и четвърти курс) и степен “Магистър” от различни специалности могат да кандидатстват в новата стипендиантска програма по журналистика “Медия е:волюция”, предоставена от Фондация “Америка за България”. Официалният старт на програмата е обявен за 26 септември 2022 г.  

Целта на програмата е да даде възможност на младите хора да развият потенциала си в медийната сфера, да осъзнаят значимостта да информираш спрямо това да си „инфлуенсър“ и да събираш одобрения, и да подкрепи новото поколение журналисти в търсенето им на професионална специализация.

В рамките на 9 месеца програма „Медия е:волюция“ предвижда теоретична и практическа подготовка с различни модули и лектори по теми като журналистическа етика, проверка на факти, противодействие на езика на омразата, борба с дезинформацията, разказване на (видео) истории, влогинг и блогинг, създаване на подкасти, сатира, етично отразяване на деца в медиите и др. Специално внимание ще бъде отделено на откриването и написването на добри бизнес истории. Акцент ще бъде поставен върху отразяване на икономическите процеси в медийната среда. 

По време на теоретичната подготовка стипендиантите ще имат и учебни модули, посветени на разследващата и на регионалната журналистика. Заедно с работата си в редакциите те ще участват и в учебни посещения в медийни организации, за да получат допълнително обогатяване на практическия си опит.

Практическите дейности в програмата ще включват възможност за стаж в две медии за придобряване на професионалния опит и обмен на идеи, като от участниците ще се очаква да отделят 20 часа седмично за работа в медията (2 х 12 седмици). 

Допълнителна информация за „Медия е:волюция“ може да прочетете ТУК. 

Крайният срок за кандидатстване е до 30 април 2022 г. и може да подадете вашата заявка ТУК.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: