Нарастването на дезинформацията от изкуствения интелект тревожи журналистите

Нарастването на дезинформацията от изкуствения интелект тревожи журналистите Снимка: https://pixabay.com/

Повече от всякога е необходимо обществото да развие медийна грамотност, за да разпознава дезинформацията с помощта на различни техники и инструменти, заявиха от Европейската федерация на журналистите

Европейската федерация на журналистите (EFJ) предупреди, че изкуственият интелект все повече се използва за създаване на подвеждащо визуално и текстово съдържание с цел разпространение на дезинформация, която би повлияла на общественото мнение.

Ето защо, както посочват от EFJ, е повече от всякога необходимо обществото да развива медийна грамотност, за да разпознава дезинформацията и да разбира функционирането на медиите, използвайки различни техники и инструменти, предава Бета.

„Изкуственият интелект прави мощни инструменти достъпни за всеки, включително злонамерени участници. Ето защо е важно медийната грамотност да се разглежда като набор от инструменти и техники, които позволяват на потребителите да разпознават дезинформация и да тълкуват медийно съдържание“, според EFJ.

В съответствие с журналистическите стандарти

В предстоящия период, според EFJ, Европейската общност за изкуствен интелект, данни и роботика трябва да разговаря със синдикатите и асоциациите на журналистите относно проектирането и разработването на инструменти с изкуствен интелект, които биха улеснили работата на медийните работници.

„Необходимо е сътрудничество на различни институции, разработчици, правителства и медийни издатели и редактори. 
Отговорност на редакциите е да гарантират, че инструментите за изкуствен интелект се използват в съответствие с журналистическите стандарти“, допълват от Европейската федерация на журналистите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: