Отбелязахме световния ден на свободата на печата

Отбелязахме световния ден на свободата на печата

Свободната, плуралистична и независима преса е основен елемент на всяко демократично общество

В цял свят на 3 май се отбеляза Денят на свободата на пресата, на който международни организации на журналистите и издателите почитат всички, дали живота, здравето и свободата си, за да информират хората.

През 1993 г. ООН постанови 3 май да бъде Световен ден на свободата на печата, за да се подчертае необходимостта и важността на темата. Решението е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция от 1991 г. "относно насърчаване на свободата на печата в света" посочва, че свободната, плуралистична и независима преса е основен елемент на всяко демократично общество.

Свободата на печата е основна ценност за Европейския съюз, подкрепена от много неотдавнашни инициативи. Свободата на медиите и безопасността на журналистите са ключови приоритети на новия План за действие относно правата на човека и демокрацията и на Плана за действие за европейската демокрация. 

На този ден международната общественост отдава почит на журналистите, загинали или пострадали при изпълнение на служебния си дълг. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: