Задържаха журналист на Wall Street Journal в Екатеринбург

Задържаха журналист на Wall Street Journal в Екатеринбург Снимка: quotidiano.net

Позовавайки се на Федералната служба за безопасност, ТАСС съобщи, че Евън Гершкович е заподозрян в шпионаж.

Според съобщението, „по указание на САЩ” журналистът е събирал информация за едно от предприятията на руския военно-промишлен комплекс, включително данни, представляващи държавна тайна. Позовавайки се на източник от средите на западните журналисти в Москва, сайтът Meduza, отбелязва, че Гершкович е пътувал и до Нижни Тагил, където се намира отбранителното предприятие "Уралвагонзавод".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че това, което задържаният служител на The Wall Street Journal е правил в Екатеринбург, "няма нищо общо с журналистиката". В поста си Захарова пише: „За съжаление това не е първият случай, в който статутът на чужд кореспондент, журналистическата виза и акредитацията се използват от чужденци у нас за прикриване на дейности, които не са журналистически. Това не е първият известен западняк, „хванат в крачка“.

По-късно прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков коментира задържането на Гершкович, посочвайки, че кореспондентът е бил „заловен на местопрестъплението“ и че не става въпрос за подозрение. Същевременно Песков подчерта, че за тези, които извършват "нормална журналистическа дейност" в Русия, няма никакви пречки.

Международната журналистическа организация "Репортери без граници" вече заяви, че е "разтревожена" от задържането на Гершкович и го нарече "ответна мярка" на разследването на журналиста за действията на частната военна компания Wagner. Като репортер за Wall Street Journal Гершкович отразява новините от Русия, Украйна и страните от бившия СССР. Преди това е работил за AFP и Moscow Times и като асистент по новините в New York Times. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: