Швейцарски стартъп иска да намали драстично цените на генните терапии

Швейцарски стартъп иска да намали драстично цените на генните терапии Снимка: newbiologix.com

В световен мащаб едва 500 пациенти са се възползвали от авангардното лечение с цена от € 1 милион до € 5 милиона

New Biologix иска да промени това. Компанията с база в Лозана, е нов играч на сцената на генните технологии, но включва ветерани от света на науката и биотехнологичния бизнес. New Biologix поддържа бързи темпове, като за две години изгради модерно съоръжение с първокласно лабораторно оборудване на площ от 1800 кв. м, посочва swissinfo.ch.

Откакто през 2017 г. в САЩ одобриха първата генна терапия, интересът към технологията експлоадира. В момента над 300 клинични изпитания очакват одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), в т. ч. терапии за лечение на наследствени онкологични заболявания и нарушения на имунната недостатъчност.

Проблемът е, че „Всички тези терапии са на цена от € 1 до € 5 милиона“, казва Игор Фиш, главен изпълнителен директор на New Biologix. Той познава добре финансовите предизвикателства, които дори при тези цени доведоха до закриването на много компании, въпреки разработките им на успешни генни терапии. Приходите от малкото проведени лечения естествено не могат да компенсират скъпите разработки и производства, а хиляди пациенти остават лишени от възможността да променят или да спасят живота си.

„Искаме генната терапия да бъде достъпна за възможно най-много хора, на постижима цена”, обяснява Николас Мермод, старши вицепрезидент по изследванията и развитието в New Biologix и директор на Института по биотехнологии към Университета в Лозана.

Няма прозрачност относно обстоятелствата, които определят цените на генните терапии. Но ключовият фактор в общите разходи е сложното и скъпо разработване на вектори - обикновено деактивирани вируси, които доставят в клетката терапевтичния ген, който замества или допълва дефектния. Производството на вирусни вектори в значим мащаб и с постоянно качество е огромно предизвикателство, докато търсенето на генната терапия расте.

Точно тук се намесва New Biologix. Компанията има за цел да създаде по-стабилен метод за мащабно производство на най-използваните вирусни вектори, известни като рекомбинантни адено-асоциирани вирусни вектори. Най-малко три генни терапии, одобрени от FDA, използват такива вирусни вектори, включително Zolgensma на Novartis за спинална мускулна атрофия, който излезе на пазара през 2019 г. на цена от $ 2.1 милиона. 

Шведският производител Recipharm инвестира $ 50 милиона в New Biologix, за да развият идеята си, като прогнозите са до края на 2024 г. компанията да излезе с продукт за реализация на генни терапии, а до 2025 г. да организира мащабно производство на достъпна цена – примерно, „на 50%, 70% или 80% от сегашните“, казва Игор Фиш.

New Biologix е само една от нарастващия брой компании в Швейцария, които привличат сериозни инвестиции от биотехнологичните и фармацевтични гиганти, превръщайки страната в център за доставка на генни и клетъчни терапии. За да се включи в напредъка на индустрията и да отговори на търсенето, швейцарската администрация по лекарствата Swissmedic наскоро създаде отдел за иновации, който ще насърчи разработването на нови лекарствени продукти и модерни терапии и ще ускори процеса на одобрението им.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: