Арести в Лондон заради коронацията на Чарлз III (обновена)

Арести в Лондон заради коронацията на Чарлз III (обновена) Снимка: thelondoneconomic.com

В големия ден за наследника на Елизабет II, на възлови места в британската столица се очакваха протести, но плановете се провалиха, след като десетки членове на антимонархически, природозащитни и правозащитни движения, бяха своевременно арестувани

Republic, водещото антимонархическо движение в Обединеното кралство, планираше да поведе хиляди републиканци в знак на протест срещу коронацията на крал Чарлз III, но не получи този шанс, след като лидерът му Греъм Смит и още петима бяха арестувани днес около площад „Трафалгар”, съобщи The Guardian.

Столичната полиция, която е разположила в центъра на британската столица 11 500 служители, написа по-късно в Twitter, че са извършили „редица арести“ на лица, по подозрение за нарушаване на реда. 

Плановете на Republic бяха широко огласени. Очакваше се антимонархическата демонстрация да привлече до 1700 души, да включи речи на депутати, активисти и представители на други републикански движения, с желанието да подчертаят, че по своята същност монархията е антидемократична и че Великобритания трябва да има избран държавен глава.

Арестувайки ги, британските власти може би неволно са засилили позицията на антимонархистите. От Republic бяха лаконични пред ВВС: „Толкова за правото на мирен протест”. Организацията за граждански свободи Liberty коментира пред Time: „Протестът не е подарък от държавата – това е наше основно право и е дълбоко тревожно да видим арестите на протестиращи, което подтвърди подозренията ни, че полицейското наблюдение на коронацията е кошмар за правата на човека“.

От природозащитното движение Just Stop Oil, чиито членове също бяха арестувани, нарекоха арестите „антиутопичен кошмар”. Намеси се и британският клон на правозащитната организация Human Rights Watch, която определи арестите на хора, събрали се за мирен протест като „невероятно тревожни”, "нещо, което бихте очаквали да видите в Москва, а не в Лондон".

Някои британски законодатели осъдиха „шокиращите” арести, други изглежда подкрепят действията на полицията. „Ако не искате да живеете в страна с монархия, решението е да емигрирате и да ни спестите глупавите си съвети”, написа депутат от управляващата консервативна партия в Twitter. 

Само няколко дни преди коронацията британското правителство прие закон за обществения ред, който дава на полицията по-големи правомощия за репресии срещу участниците в масови протести. Популярни в Обединеното кралство стратегии като „заключване“ на протестиращи за улични и инфраструктурни обекти, вече се наказват с до шест месеца затвор.

Междувременно, в Уестминстър, в коронационнота си клетва пред около 2 200 души, в т. ч. членове на кралското семейство и кралски особи от света, знаменитости, религиозни лидери и държавни глави,  Чарлз III обеща да спазва закона и да „насърчи среда, в която хора от всички религии могат да живеят свободно“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: