Медицинският картон на Чарлз III: от какво е боледувал британският монарх

Медицинският картон на Чарлз III: от какво е боледувал британският монарх Снимка: guardian.co.tt

Новината за онкологичното заболяване на 75-годишният монарх шокира бритганците, главно защото наследникът на Елизабет II дълги години се славеше с добро здраве и здравословен живот, съпътстван с много спорт и пристрастие към биопродукти

Когато в края на миналия месец Бъкингам оповести, че кралят ще предприеме хирургична интервенция заради увеличена простата, дворецът всъщност даде знак за новия стил на по-голяма откритост в сравнение с годините на управление на Елизабет II. 

Въпросното състояние се среща често при мъже над 50 години и от Бъкингам подчертаха, че Чарлз III е оповестил проблема си, за да насърчи британските мъже да следят за това състояние и да го лекуват своевременно, както съветва и Британското здравно министерство. 

Стилът на откритост продължи и след като се оказа, че при въпросната медицинска интервенция е установено и онкологичното заболяване на британския монарх. В същия дух Euronews систематизира здравословните проблеми в живота на наследника на Елизабет II. Медицинският му картон показва действително завидно здраве, като здравните проблеми на Чарлз III се свеждат основно до лечение на спортни травми и наранявания по време на лов. 

До 2005 г., когато се отказва от любимия си спорт, Чарлз III е запален играч на поло и е получил много контузии, включително хвърляне и влачене от кон. Правени са му операции при счупена ръка, наранено коляно, счупено ребро и счупена малка раменна кост,  плюс няколко шева на лицето. 

Освен тези премеждия, единственият друг здравословен проблем на Чарлз III до момента е два пъти прекарания Covid, но според Бъкингам – и двата пъти с леки симптоми. След въвежданетго на ваксинациите, Чарлз III се ваксинира с тройна доза ваксина. Най-тежкото му оплакване по време на Covid е краткотрайна загуба на обонянието и разбира се, изолацията от близките му.

От Бъкингам не са оповестили вида на онкологичното заболяване на британския монарх, освен че е открито в ранен стадий. Чарлз III вече се лекува, но по съвет на лекарите ще избягва обществени ангажименти. С част от тях ще се заеме принцът на Уелс и престолонаследник Уилиям, с помощта на кралицата-консорт Камила и най-малкия син на Елизабет II, Едуард, който наследи титлата на баща си принц Филип като херцог на Единбург.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: