Би Би Си си навлече гнева на антимонархистите

Би Би Си си навлече гнева на антимонархистите Снимка: Euronews

Групата Republiс обвинява медията в липса на безпристрастност при отразяването на събитията около крал Чарлз III и коронацията му

Докато мнозина се подготвят да отпразнуват кралското събитие следващия месец, британските антимонархисти са в разгара на кампанията си, с която искат „монархията да бъде премахната и кралят заменен с избран, демократичен държавен глава“, пише Euronews. Republic обвиняват ВВС и че не са потърсили отговорност от монархията за много от действията ѝ – акт, който според антимонархистите е критично важен и „особено спешен в светлината на предстоящата коронация“.

В остро писмо, изпратено до ВВС, Republic критикуват медията, че не успява да внесе „разумен баланс на гледните точки по въпроса“ и „не само не е безпристрастна, но и не се опитва да бъде безпристрастна или балансирана и най-шокиращото - открито се заиграва с двореца“.

Писмото се позовава на проучване на YouGov от този месец, което сочи, че от анкетираните над 3 000 души 35% казват, че „не ги е грижа много“ за събитието, а на 29% „изобщо не им пука”. За 24% коронацията е ангажираща, но „не особено” и само 9% заявяват, че ги „вълнува много”. Все пак, 46% възнамеряват да присъстват на някое от тържествата – например, концерта след коронацията, в който ще участват Take That, Кейти Пери, Лайънъл Ричи и Андреа Бочели, докато сър Елтън Джон, Ед Шийрън и Хари Стайлс са отказали участие.

Проучването е последната капка, която преля чашата, тъй като според Republic, внушенията на ВВС сочат „всенароден” ентусиазъм. „Това е повод за дълбок срам за всички замесени, които вместо смели репортажи ни предлагат безвкусна, празна и нечестна информация, страхувайки се да не оскърбят кралския двор”, се казва в писмото на антимонархистите. 

Същевременно, подкрепата на движението за премахване на монархията се е повишила с над 30%, падайки под 50% във възрастовата група на британците до 40-годишна възраст – което материалите на ВВС също не отразяват.

King Charles III faces the wrath of protesters and is publicly attacked by  them
Снимка - musicmundial.com

Republic, които идзигнаха лозунга-хаштаг #NotMyKing (Не е моят крал), призовават за край на системата на конституционна монархия в Обединеното кралство и вярват, че наследствената обществена позиция противоречи на всякакви демократични принципи. Движението набра скорост след смъртта на кралица Елизабет II и оттогава хаштагът #NotMyKing обикаля социалните медии.

Republic е основана през 2006 г. и е член на Common Cause - алиансът на републиканските движения в Британската общност, както и на Алианса на европейските републикански движения с централа в Стокхолм. Групата протестира и срещу кралските сватби на принц Уилям и Кейт Мидълтън, през 2011 г. и на принц Хари и Меган Маркъл през 2018 г.

След смъртта на кралицата билборди срещу монархията се появиха в 18 британски града и редица лондонски квартали, като всеки от тях включваше хаштага #NotMyKing, придружен със снимка на Чарлз III. Групата организира протест, на които миналия месец кралят и кралицата-консорт Камила бяха освиркани. Републиканците проведоха протест близо до Уестминстър в  Деня на Британската общност. Освен крилатия хаштаг, се появиха и новите лозунги "Долу короната" и "Расистко кралско семейство".

Republic планират протестна демонстрация и в деня на коронацията 6 май. На уебсайта на групата се предлагат плакати, фанелки, шапки и други аксесоари с антимонархически лозунги, а коронацията е обявена като „моментът, в който ще направим възражението си силно, видимо и невъзможно за игнориране“. Посочва се маршрутът на протеста, като се приканват желаещите да се присъединят към него „да носят жълто” и ако искат да издигнат свой собствен плакат, да изпишат текста му с „черни букви на жълт фон”. Очакванията са в „коронационния” протест да се включат повече от хиляда души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: