Коронацията на Чарлз III: кой ще плати за тържествата?

Коронацията на Чарлз III: кой ще плати за тържествата? Снимка: https://pixabay.com/

В навечерието на коронацията на Чарлз III мнозина в Обединеното кралство критикуват планираните пищни тържества на фона на рязкото увеличение на цените на храните и енергията - в края на краищата цената на церемонията ще падне върху плещите на данъкоплатците

В събота във Великобритания ще се състои коронацията на крал Чарлз III и кралица Камила - първата от 70 години.

Страната се подготвя за това събитие: планира се тридневен празник, включващ улични празници и грандиозно шествие.

Но мнозина се интересуват от въпроса: колко ще струва и кой ще плати за това?

Трудно е да се отговори накратко.

Както при годишнини и други подобни тържества, общата цена става известна едва месеци и дори години след събитието.
 

Но организаторите на събитието са изчислили, че коронацията ще струва около 113 милиона евро, а тъй като е държавна церемония, разходите са за сметка на данъкоплатците.

Коронацията на покойната кралица Елизабет струва £1,5 милиона през 1953 г. - еквивалент на €56 милиона в днешни пари.

По-високата цена на коронацията на Чарлз е свързана най-вече със сигурността, особено що се отнася до потенциални терористични атаки - което не беше толкова голям проблем през 50-те години.

Но тъй като Обединеното кралство страда от криза на разходите за живот с растящи цени на храните и енергията и вълна от стачки, хората в социалните медии критикуват кралското семейство за домакинството на пищното събитие.

Короната обясни, че крал Чарлз е съпричастен към тези мнения и е решил да съкрати празненствата.

Церемонията ще е по-кратка от тази на майка му - ще продължи от 90 минути до 2 часа, а не 3 часа като тази на кралица Елизабет.

Чарлз също така кани и по-малко хора: около 2200 високопоставени лица и чуждестранни лидери, в сравнение с повече от 8200 гости, присъствали на церемонията по коронясването на кралица Елизабет през 1953 г.

Кралят ще избере и военна униформа вместо ушито и много скъпо коронационно облекло.

Но за някои това явно не е достатъчно. Греъм Смит, главен изпълнителен директор на антимонархическата група Republic, нарече коронацията "скъпа пантомима" и очаква тя да струва поне 280 милиона евро.

Но за някои роялисти тя си заслужава. Те твърдят, че световните телевизионни права за церемонията ще покрият разходите, а туристите, идващи на коронацията, ще помогнат на икономиката на страната.

Сватбата на Уилям и Кейт генерира над 1,5 милиарда евро за икономиката на Обединеното кралство само през 2018 г., според Brand Finance.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: