За ранното откриване на рака ще е достатъчен прост анализ на урина

За ранното откриване на рака ще е достатъчен прост анализ на урина Снимка: ferra.ru

Анализът ще се извършва с помощта на хартиена лентичка, както е при домашните тестове за Covid

Инженери от Massachusetts Institute of Technology (MIT) разработиха нов сензор от наночастици, който може да произведе революция в диагностиката на рака, предлагайки ранно диагностициране с помощта на прост анализ на урината на пациента.

За това съобщават от MIT.

Сензорите са в състояние да открият различни ракови протеини, а също така и да помогнат да се определи вида на тумора и неговата реакция на лечението. Това може да направи диагностиката по-достъпна за пациентите повсеместно.

Наночастиците са разработени по такъв начин, че при попадане в тумора те изхвърлят кратки ДНК последователности и тези "баркодове" на ДНК се отделят с урината.

Изследователите могат да анализират баркодовете, за да разкрият отличителните характеристики на тумора при конкретен пациент. Тестът може да се извърши с хартиени лентички, подобно на домашния тест за Covid.

При извършените тестове върху мишки, изследователите демонстрираха как с помощта на сензорите е възможно да се определи активността на пет различни ензима, които се експресират в туморите.

Те също така показаха, че техният подход може да разграничи най-малко 46 различни баркодове на ДНК в една проба, използвайки микрофлуидно устройство за анализ на образците.

Изследователите предполагат, че за използване при хора може да са необходими повече от пет баркода, тъй като туморите на хората се отличават с по-голямо разнообразие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: