Британска компания 45 години е криела, че лекарство против киселини провокира рак

Британска компания 45 години е криела, че лекарство против киселини провокира рак Снимка: pixnio.com

От 2020 г. страните започват да забраняват продажбата на препарата

Повече от 70 хиляди британци са подадали иск срещу компанията Glaxo, която от 1978 г. произвежда лекарство против киселини и язва. Лекарството Zantac съдържа ранитидин, който е токсичен и може да провокира рак, съобщава Bloomberg.

Фармацевтичната компания е знаела за опасността, но я е скривала. В продължение на почти половин век Zantac е най-продаваното рецептурно лекарство в света. 

През 2019 г. учените установяват, че не основният компонент на лекарството е токсичен, а създаваното от него вещество N--нитрозодиметиламин (NDMA). От 2020 г. страните по света започват да забраняват продажбата на лекарството.

От 70-те години на миналия век  NDMA се смята за един от най-силните канцерогени. Веществото провокира рак при всеки вид от тестваните плъхове. Еднократна доза, по-малка от милиграм, може да причини клетъчна мутация и развитие на тумори, а 2 грама могат да убият човек за няколко дни.

Според агенцията, Glaxo е знаела за проблема от самото начало, но не го е посочила в резултатите от изследването на лекарството за канцерогенност. Освен това, компанията е подправяла тестовете на лекарството, за да получи нужните заключения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: