Жена се върна в реалността след 20 години кататония

Жена се върна в реалността след 20 години кататония Снимка: medicalnewstoday.com

Според експерти случаят може да промени не само лечението на тази тежка форма на шизофрения, но и цялостния подход при диагностиката на психиатричните заболявания

Washington Post разказва историята на Ейприл Бърел – преди 25 години отлична студентка в Университета на Мериленд, много способна и активна, според семейството ѝ. След преживяна травма на 21 години, момичето развива всички признаци на кататония - зрителни и слухови халюцинации, двигателен дисбаланс и неъзможност да общува и да се грижи за себе си.

„Тя беше първият ми и най-тежко засегнат от шизофрения пациент, който съм виждал”, казва доктор Сандър Маркс, специалист по прецизна психиатрия в Колумбийския университет. Той среща Ейприл през 2000 г., когато все още е студент по медицина в Университета в Амстердам. Тогава стажува в САЩ с Фулбрайтова стипендия, но не избира за стажа си известни психиатрични ивднинуции, а държавна болница, където прекарват дните си много от най-тежките психиатрични пациенти в щата Ню Йорк. 

Още през първите дни там д-р Маркс среща Ейприл и това „променя всичко”. Продължава образованието и кариерата си, но никога не забравя младата жена, застинала в своя собствен свят. Ще минат близо две десетилетия, преди пътищата им да се пресекат отново. Маркс вече ръководи собствена лаборатория и изпращайки един от своите стажанти да изследва пациенти в същата психиатрична клиника, получава много познати му данни за пациентка с кататония. 

„Не можех да повярвам и попитах – да не се казва Ейприл”, спомня си д-р Маркс. Разбирайки, че през годините тя е преминала безрезултатно редица курсове на лечение, вкл. антипсихотици, стабилизатори на настроението и електроконвулсивна терапия, той получава съгласието на семейството ѝ да я лекува. Свиква мултидисциплинарен екип от повече от 70 експерти - невропсихиатри, невролози, невроимунолози, ревматолози, специалисти по медицинска етика.

Специалистите се натъкват на поредица смущаващи резултати - кръвната картина показа, че  имунната система на пациентката произвежда изобилни количества и видове антитела, които атакуват тялото й. Скенер на мозъка предоставя доказателства, че тези антитела увреждат темпоралните дялове на мозъка в зони, които обикновено се свързват с шизофрения и психоза. Тогава екипът предполага, че антителата може да са променили рецепторите за важен невротрансмитер, нарушавайки връзките в мозъка на пациентката.

What Is Catatonia and How Is It Treated?
Пациент с кататония, снимка - psychcentral.com

Въпреки че Ейприл има всички клинични признаци на шизофрения, екипът стига до заключенито, че основната причина за състоянието ѝ е лупус, сложно автоимунно разстройство, при което имунната система на засегнатия се обръща срещу собственото му тяло, произвеждайки много антитела, които атакуват кожата, ставите, бъбреците или други органи. Но при Ейприл тези типични признаци липсват и експертите решават, че лупусът е засегнал само мозъка ѝ. 

Приемайки автоимунното заболяване за специфична биологична причина за кататонията, медицинският екип се заема с борба срещу бушуващата имунна система на Ейприл. В продължение на месеци пациентката е лекувана интравенозно със стероиди и имунопотистащи лекарства, прилагани при други терапии, включително при онкологични заболявания. Режимът е изтощителен и изисква едномесечна почивка между всяка от шестте сесии, но Ейприл почти веднага започва да показва признаци на подобрение

Отивайки един ден при пациентката си, д-р Маркс остава изумен, виждайки в стаята ѝ жена, която не приличаше на тежко увредения човек, когото познавах от 20 години”. Но вглеждайки се по-отблизо, осъзнава - “За бога! Това е тя“.

През 2020 г. Ейприл е счетена за умствено способна да бъде изписана от психиатрията, където е живяла над две десетилетия, и е преместена в рехабилитационен център. Заради пандемичните ограничения обаче, се вижда със семейството си едва в края на миналата година.

„Това са забравени души, на които не просто подобряваме живота, но и ги връщаме от място, от което не мислех, че може да се върнат“, каза д-р Маркс. Екипът му е сигнализирал болничната система да идентифицира всички психиатрични пациенти с маркери за антитела за автоимунно заболяване. В резултат на това, учени от системата за психично здраве в щата Ню Йорк, са идентифицирали около 200 такива пациенти, някои въдворени от години в психиатрични клиники. 

Медици от цял свят, включително Германия и Великобритания, са започнали подобни изследвания, установявайки, че основните автоимунни и възпалителни процеси може да са по-чести причини за различни психиатрични синдроми, отколкото се смяташе досега. 

*Кататония е форма на шизофренията с психичен и моторен дисбаланс.

Описана е първоначално от Карл Калбаум през 1874. В книгата Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders на Американската психиатрична асоциация е описана като разделителен дисбаланс, но се отнася към шизофренията (кататонна форма), биполярни дисбаланси, посттравматичен стресов дисбаланс, депресия и други умствени разстройства, причинени от свръхдоза на алкохол, дрога; преживени трагедии и т.н.

Може да бъде видяна и в други психични разстройства (като например енцефалит) и други. Може да бъде кататонно възбуждане и кататонен ступор. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: