Учени заставиха ракови клетки да отделят противоракови лекарства

Учени заставиха ракови клетки да отделят противоракови лекарства Снимка: news.harvard.edu

Но предстои още много работа

Учени от BWH (Brighamand Women’s Hospital) са открили способ за борба с рака с помощта на... рак, съобщава The Harard Gazeta. Екипът генетично проектира раковите клетки така, че те да отделят противоракови лекарства на мястото на образувалите се тумори, както и да стимулират имунната система срещу болестта.

Ваксини срещу рак - това е област, където на пациентите често се инжектират неактивни туморни клетки или протеини, експресирани от ракови клетки. Това тренира имунната система да разпознава и атакува съществуващи тумори и може да предотврати разпространението или появата на нови тумори.

В новото изследване екипът на BWH прилага различен подход, използвайки вместо неактивни - живи туморни клетки. Те са конструирани с помощта на CRISPR, което ги превръща в "двойни агенти". Раковите клетки могат да преодоляват големи разстояния, за да се върнат на мястото на образуване на тумора и оказали се там, създадените клетки освобождават полезен товар от противоракови лекарства и от маркери, които имунната система трябва да атакува.

Тези тка наречени «терапевтични туморни клетки» (ТТК) са тествани при мишки с напреднал глиобластом и е установено, че те унищожават туморите при много животни, като значително повишават преживяемостта и осигуряват дългосрочен имунитет срещу рецидивиращ и метастатичен рак.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: