В Новогодишната нощ...

В Новогодишната нощ... Снимка: indianexpress.com

Държавните лидери подновиха познатите си рефрени, докато природата отново показа могъществото си

В новогодишното си обръщение Си Дзинпин обяви обединяването на Китай и Тайван за „историческа неизбежност“ и призова „сънародниците от двете страни на Тайванския проток да споделят славата на обединението на китайската нация“, цитира думите му Reuters.

На 13 януари в Тайван предстоят президентски и парламентарни избори и намерението на Китай е да насърчи избирателите „както с политически, така и с военни мерки”, да подкрепят кандидати, които предпочитат по-силни връзки с континентален Китай, т.е., да избират между мир и война. За момента управляващата Демократична прогресивна партия (DPP) води.

Япония посрещна 2024 г. със серия от най-малко 30 земетресения, оставили над 36 000 домакинства без електричество. Според Reuters, най-мощното земетресение с магнитуд 7,6 е причинило цунами с височина около 1 метър по крайбрежието на Японско море. Обществената телевизия NHK предупреди, че се очаква и по-голяма вълна.

Японското правителство реши да евакуира жителите от крайбрежните райони на засегнатите префектури, за да гарантира безопасността им. Японският ядрен регулаторен орган заяви, че не са открити нарушения в атомните електроцентрали по Японско море. Японските власти оценяват щетите и предупреждават жителите да се подготвят за вторични трусове.

Русия също предупреди за опасност от цунами във Владивосток и Находка. Руската федерация посрещна 2024 г., вкарвайки рублата в топ-3 на най-слабите валути, наред с турската лира и аржентинското песо, отбелязва Bloomberg. Темата обаче остана извън традиционната реч на Владимир Путин, която този път продължи само 3 минути 45 секунди. 

Руският президент не произнесе нито думата „война”, нито дори „специална военна операция“, а просто обяви украинския фронт за „авангард в борбата за истина и справедливост”, в която Русия никога няма да отстъпи. Оценявайки изминалата година, Путин за първи път не посочи трудности и проблеми, но призна масова бедност и демографска криза. Той призова руснаците да се справят с това, заставайки „твърдо в защита на националните интереси, свободата, сигурността и традиционните ценности“.

Извън темата на президентската реч остана украинският обстрел на руския граничен град Белгород, при който загинаха 25 души. Руският военен министър Сергей Шойгу призна, че в трагедията има пръст и руската противовъздушна отбрана.

Zelenskyy: Macron is 'wasting his time' with Putin – POLITICO
Колаж - indiatoday.in

През новогодишната нощ Русия атакува Украйна с рекордните 90 ирански дрона „Шахед”, от които украинските ПВО са свалили 87, съобщиха от командването на украинските въоръжени сили. По Харковска, Херсонска и Запорожка област са изстреляни и различни видове ракети. Засегнати са сгради в Одеса и Лвов, включително музей и университет. Точният брой на жертвите се изяснява. „Украйна е жива, Украйна се бори, Украйна стана по-силна”, заяви в новогодишното си обръщение президентът на страната Володимир Зеленски.

Израелските отбранителни сили съобщават, че в нощта срещу 1 януари са провели антитерористична операция на Западния бряг, както и „текущи наземни маневри” в Ивицата Газа. Според прогнозите на израелското правителство, войната с Хамас ще продължи и през 2024 г.

Европа отпразнува новогодишната нощ традиционно, но при повишени мерки за сигурност, пише Euronews. Във Ватикана папа Франциск припомни 2023 г. като година, белязана от войни и страдания. 

Vatican authorises blessings for same-sex couples – under certain conditions
Снимка . france24.com

В традиционната си неделна благословия той отправи молитви за „измъчения украински народ и палестинското и израелското население, суданския народ и много други“. „В края на годината ще имаме смелостта да се запитаме колко човешки животи са били разрушени от въоръжени конфликти, колко мъртви и колко разрушения, колко страдания, колко бедност. Който има интерес от тези конфликти, да се вслуша в гласа на съвестта”, призова папата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: