Френската пенсионна реформа издига нови звезди на политическия хоризонт

Френската пенсионна реформа издига нови звезди на политическия хоризонт Снимка: lejournaltoulousain.fr

Орелиен Прадие, харизматичният 37-годишен десноцентристки депутат от партията Les Républicains не изключва да се кандидатира за президент.

В родния му селски район Лот в югозападна Франция той се движи като рок-звезда, коментира ВВС. На всяка крачка хората го спират, за да го поздравят, че гласува против новия пенсионен закон, макар че беше постигнал големи отстъпки в него и въпреки решението на собствената си партия Les Républicains.

Последваха го много от депутатите негови съпартийци, така че правителствената центристка партия Renaissance („Възраждане”) остана без парламентарно мнозинство и се принуди да приеме законопроекта без гласуване – конституционно право, което предизвика седмици на бурни масови протести.

Прадие се противопостави на партийното си ръководство и втори път, като няколко дни по-късно подкрепи вота на недоверие към правителството, което оцеля само с 9 гласа. Това го лиши от позицията на втори човек в Les Républicains, но той заяви, че не желае партията му да се превръща в „патерица” на президента Макрон и партията му Renaissance.

„Вярвам в съдбата в политиката. Не съм закърмен с идеята, че един ден ще стана президент, но не искам французите постоянно да избират между нежелани кандидати”, казва новата френска политическа звезда пред репортер на ВВС.

С опит като селски кмет и добри ораторски качества, Прадие стана депутат само на 31 години и на последните избори лесно беше преизбран. Провел е първата си предизборна кампания на мотопед, тъй като „не може да си позволи кола”. 

Той очевидно върви срещу статуквото и залага на „глас народен”: „Това, което отрови политическия живот напоследък, е отсъствието на връзка между политиците и населението. А хората не лъжат – казват какво мислят и не винаги е лесно, защото понякога ми крещят".

Орелиен Прадие казва, че иска да създаде нова революция отдясно, но не е ясен в конкретните си идеи, макар че охотно говори за големите си лични планове в политиката. Кани се да започне интензивен курс по английски, за да няма пречки пред бъдещата му международна политическа кариера. 

Другата представителка на департамента Лот в Националното събрание Югет Тиеня е от управляващата центристка партия Renaissance на президента Макрон. Подчертавайки, че решава конкретни въпроси, а „не бърбори”, тя определя Прадие като „просто опортюнист, който се възползва от пенсионната реформа, за да се изкачи по политическата стълбица”.

Орелиен Прадие контрира: „Десните не могат да продължават да се преструват, че всичко е наред и да замитат проблемите под килима – затова ако искаме да възстановим дома си, трябва да го направим с електрошок – въпреки съпътстващите щети“, казва той, без да ги посочва.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: