Мъск представи план за по-бърза и по-евтина раздяла с изкопаемите горива

Мъск представи план за по-бърза и по-евтина раздяла с изкопаемите горива Снимка: theteslaspace.com

В голяма доклад компанията на Илон Мъск Tesla посочва пътя към пълно изоставяне на енергията, добивана от петрол и природен газ и преминаване към чиста енергия. чиято цена ще бъде около $ 10 трилиона.

Според анализаторите на Tesla, планираният от тях „зелен” енергиен преход ще струва около $ 10 трилиона, т.е., с $ 4 трилиона по-малко от стойността на настоящия глобален план за постепенно намаляване на зависимостта от изкопаеми горива, пише Bloomberg. Освен това, предлаганото от Tesla преминаване към екологично производство на енергия, се очаква да завърши окончателно след 20 години – значително по-кратък срок от този, в плановете на най-големите световни икономики (ЕС – до 2050 г., Китай - до 2060 г.).

Планът на Илон Мъск включва производство на енергия от възобновяеми енергийни източници с капацитет 30 теравата/час, както и съхранение на тази енергия чрез мощни батерии с капацитет 240 теравата/час. Мъск смята, че $ 10 трилиона не са толкова много, тъй като „След 20 години това ще бъдат 0,5% от световната икономика”. В сумата са включени и инвестиции за „зелено” производство на стомана, торове и други необходими материали, а специално Tesla ще попълнипортфолиото си с евтин компактен автомобил, ван и автобус.

Освен технологичните компании, които ще разработват и произвеждат слънчеви панели, батерии, ветрогенератори и други енергийни системи, от енергийния преход ще се възползват и минните компании, които добиват алуминий, мед, никел, литий и други метали, необходими за "зелените" технологии. В доклада на Tesla се казва, че добивът на тези редки минерали ще изисква инвестиция от $ 502 милиарда, а обработката им - $ 662 милиарда.

„Едно електрифицирано и устойчиво бъдеще е технически осъществимо и изисква по-малко инвестиции и материали, отколкото поддържането на днешната неустойчива енергийна икономика“, се каза в доклада на Tesla.

Документът засяга и друг аспект – изкопните работи при добива на основните необходими за енергйния преход минерали, чийто обем се изчислява на около 3,3 гигатона земя, т.е., значително по-малко от изкопаваните ежегодно 15,5 гигатона при добива на изкопаеми горива. 

Според Мъск, в момента няма рискове от критичен недостиг на необходимите метали, а инвестициите в индустрията предвиждат и търсенето на нови находища. До 2040 г. ще си каже думата и рециклирането на вече използваните слънчеви панели и вятърни генераториу, а напредъкът на науката ще доведе до замяната на някои скъпи метали и материали с по-евтини и по-разпространени, се казва в доклада.

Анализатори казват, че така нареченият Master Plan 3, представен в сряда вечерта, е най-амбициозният и най-дългосрочен план на Илон Мъск. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: