Tesla ще строи гигафабрика в Мексико

Tesla ще строи гигафабрика в Мексико Снимка: teslarati.com

Президентът на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор обяви, че заводът за електромобили ще бъде в Монтерей, на три часа път с кола от Тексас.

Проектът беше съпроводен с някои съмнения относно консумацията на вода от бъдещото огромно предприятие, но президентът Лопес Обрадор успокои региона, позовавайки се на поети ангажименти от Илон Мъск

„Заводът означава значителна инвестиция и много, много работни места“, подчерта Лопес Обрадор на пресконференция във вторник. 

Според съобщение на Reuters, най-новата фабрика на Tesla ще започне с инвестиция от $ 1 мириард, с перспектива да стигне до $ 10 милиарда. В интервю за Milenio Television Марта Делгадо, заместник-министър на външните работи на Мексико, посочи размер на инвестицията „над $ 5 милиарда” и годишен производствен капацитет на бъдещата гигафабрика около един милион превозни средства, включително камиони и спортни автомобили.

Това ще бъде третата фабрика на Tesla извън САЩ, след заводите в Китай и Германия. Анализирайки динамиката на пазара, производителят на електромобили очаква продажбите им бързо да растат през следващите години. 

И други автомобилни марки насочват вниманието си към изнасяне на производството в страната на юг от САЩ като втора популярна дестинация след Китай. Новината за плановете на Tesla идва само няколко седмици след като BMW заяви, че ще инвестира във фабрика в Мексико. Ford вече произвежда своя електрически SUV в страната. Планове за строеж на завод за електромобили в Мексико обяви миналата година и General Motors.

Чуждестранните инвестиции и развитието на инвестиционни климат в Мексико са тест за политиката на президента Лопес Обрадор, избран през 2018 г. Политолозите го определят като ляв популист, но същевременно посочват, че политиката му може да позиционира Мексико като печелившата страна след създалото се напрежение межу Китай и САЩ и нарушаването на доставките между двете световни супер-сили.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: