Си Дзинпин: Десет години начело на над един милиард души

Си Дзинпин: Десет години начело на над един милиард души Снимка: scmp.com

Китайският лидер все по-често е представян в световните медии като политическа фигура, чието доминиращото влияние ще надмине дори това на Мао Дзедун.

Животът на Си Дзинпин тръгва с низ от превратности – щастливо детство в семейството на висш партиен функционер, обявен по-късно за враг, мизерен живот в бедни села и дори в трудов лагер по време на културната революця, добро образование след реабилитирането на баща му - първо в химикотехнологичния факултет на Университета в Синхуа, а в последствие и докторска степен по право, и последователно градена кариера на функционер в Китайската комунистическа партия и Китайската армия.

Си Дзинпин има два брака. Първият с дъщерята на китайски дипломат продължава три години. От втория си брак с известна китайска народна певица има дъщеря. Знае се, че е завършила психология и английска литература в Харвард, а сега се занимава с мода в Пекин.

Mrs Xi Jinping: China's new source of soft power?
Наричат съпругата на Си Дзинпин "нежната сила" зад управлението на Китай, снимка -  abc.net.au

Партийната кариера на Си Дзинпин преминава през много китайски провинции, където работи успешно за местната икономика, привличайки много инвестиции. Като генерален секретар на Китайската комунистическа партия от ноември 2012 г., определя двете си цели: чрез подходящо законодателство и борба с корупцията, за 10 години да ликвидира бедността. Втората му цел е Китай да се нареди сред първите по просперитет държави в света. 

През 10-те години на управлението си, Си Дзинпин съсредоточи повече власт, отколкото почти всичките си предшественици.  Гражданите на Китай постигнаха значително по-висок жизнен стандарт. Гигантската страна стана домакин на редица световни събития, обновявайки тотално архитектурния си облик. По повод третия му мандат начело на най-многолюдната държава в света, световните медии посочват и някои спорни решения на китайския „върховен лидер”. 

Си Дзинпин отмени ограничението на мандата на поста държавен глава, въведено през 80-те години на миналия век от реформатора Дън Сяопин, който реабилитира бащата на сегашния китайски лидер. Променяйки конституцията, Си Дзинпин си осигури безсрочно управление.

Чрез икономическото възраждане на Китай, което Си Дзинпин осъществи, светът практически изпадна в зависимост от евтините китайски производства. Огромната китайска промишленост черпи енергия предимно от изкопаеми горива, включително половината електроцентрали на въглища в света, така че Китай е сред най-големите глобални замърсители с парникови газове, както и с пластмасови отпадъци.

При Си Дзинпин заради корупция са санкционирани над милион и половина държавни чиновници. Една част са уволнени, но няколкостотин хиляди са осъдени на затвор, има и смъртни наказания. 

Vladimir Putin to roll out red carpet for Xi Jinping as Russia and China  seek to move closer in face of growing US mistrust | South China Morning  Post
Смята се, че лидерите на Русия и Китай споделят доста възгледи, снимка - scmp.com

Си Дзинпин укрепи отношенията на Китай с Русия, споделяйки в голяма степен позициите на Владимир Путин спрямо „Запада”. През 2017 г. китйският лидер е удостоен с най-високото руско отличие – орден „Св. Андрей Първозвани”.

Драконовата политика на Си Дзинпин за „нулев ковид” се провали, но стана причина за протести, така че през декември миналата година беше отменена. 

При Си Дзинпин свободата на словото е в рамките на партийните директиви, така че огромната страна в голяма степен е „закрита територия” за света. Управлението му е белязано от тежки нарушения на човешките права, особено на малцинствата. Според Международната кампания за Тибет (ICT), „При Си Дзинпин Тибет се превърна в тоталитарна полицейска територия, истински полигон за репресивни мерки“. За нарушаване на правата им се опитват да се борят или поне да информират света и уйгурите. 

Очакванията са през новия си безсрочен мандат Си Дзинпин да засили репресиите и под лозунга за консолидиране на населението, да продължи да потиска правозащитни движения. Така е и според Human Rights Watch - най-голямата международна структура, наблюдаваща спазването на човешките права. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: