Започна историческият трети президентски мандат на Си Дзинпин

Започна историческият трети президентски мандат на Си Дзинпин Снимка: smh.com.au

След Мао Цзедун управленският период на китайските лидери беше ограничен до два мандата. Си Дзинпин промени това ограничение през 2018 г.

В китайската властова система президентът има в голяма степен церемониални функции, но Си Дзинпин съсредоточава в ръцете си мощна власт, съчетавайки президентския пост с позицията си на генерален секретар на Китайската комунистическа партия и председател на Централната военна комисия. 

Потвърждаването на третия му мандат като президент беше широко прокламирано, отбелязва ВВС. През следващите дни ще бъдат определени новият премиер и различните министри. Очаква се всички новоназначени да са доказали лоялността си към Си Дзинпин. 

Двете политически събития за седмицата в Китай привличат световния интерес, тъй като се смята, че Общокитайското събрание на народните представители и Китайската народна политическа консултативна конференция ще определят посоките, които Китай ще следва занапред. 

Осигурявайки си трети мандат, 69-годишният китайски политически и държавен лидер успя да консолидира властта, превръщайки се в най-доминиращата ръководна фигура от поколения насам. Той затвърди позициите си и с факта, че през декември изведнъж оттегли политиката си за нулев ковид, която подхранваше антиправителствени протести. 

Властите в някои градове на Китай обаче отново оповестиха ограничителни планове, предвид зачестилите случаи на грип, което върна обществените брожения, включително и заради недостига на антивирусни лекарства в аптечната мрежа в цялата страна, отбелязва ВВС. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: