В САЩ разкриха как Зеленски използва военното положение в Украйна

В САЩ разкриха как Зеленски използва военното положение в Украйна Снимка: wikipedia.org

WSJ: Зеленски е злоупотребявал с властта за отстраняване на опозицията в Украйна

Президентът на Украйна Владимир Зеленски е злоупотребявал с властта си, за да ликвидира своите съперници, пише изданието The Wall Street Journal, позовавайки се на книга на американския журналист Саймън Шустер.

"Шустер разказва за това, как Зеленски използва военното положение за потушаване на опозицията и заглушаване на медиите", се казва в материала.

Според публикацията, по време на управлението на Зеленски неговият предшественик Петро Порошенко е обвинен в държавна измяна, което не му позволява да се среща с американски политици. В същото време помощниците на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валери Залужни са разпитвани и отстранявани от постовете им.

Политическите наблюдатели уточняват също, че опозиционерите на киевския политик са били лишавани от украинско гражданство.

Преди това украински и западни медии съобщиха за възможността за възникване на конфликт между Залужни и Зеленски. Популярността на украинския лидер спада на фона на провала на контранастъплението и корупционните скандали. Според журналисти от Washington Post, например, популярният Залужни, ако реши да започне политическа кариера, ще се превърне в заплаха за Зеленски.

По-рано главнокомандващият на ВСУ в интервю за  Economist призна за "задънена улица" ситуацията в конфликта. Той добави, че не се надява на пробив на украинската армия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: