Пеша по езерото Гарда

Пеша по езерото Гарда Снимка: Euronews

След „Плаващите кейове” на Кристо, които пресичаха италианското езеро Изео, водейки до островите Монте Изола и Сан Пауло, сега и туристите на езерото Гарда могат да се разходят до островчето Сан Биаджо пеша или с велосипед, вместо с лодка.

„Красива гледка, но и тъжна, защото се дължи на сушата“, казва Алберто Пампури, 62-годишен пенсионер, който със съпругата си и компания приятели се възползва от новия веломаршрут, разказва Euronews.

„Водата стигаше до гърдите ми, беше приключение“, спомня си 45-годишният Матео Фиори, който преди пет години е стигнал до Сан Биаджо, прекосявайки пеша залива Манерба дел Гарда, с раница, вдигната над главата, за да не я намокрят вълните. Той е местен и се тревожи, че през този февруари водите на Гарда са с 65 см под средното за сезона - най-ниските зимни нива от 30 години.

Напролет водоемът обикновено се пълни от топенето на снеговете, но тази зима в Северна Италия почти не валя. Водите на река По и езерата Маджоре и Комо също са много ниски и местните жители изглежда се разделят с надеждата за облекчение след рекордната суша през лятото. 

Напливът от туристи, неочакван за месец февруари, е благодат за малкото градче Манерба дел Гарда, но сушата може да създаде и проблеми. „Ако нивото не се покачи през пролетта, като начало ще трябва да драгираме пристанищата, за да улесним достъпа на туристическите лодки“, казва кметът Флавиано Матиоти,

Но и сега туристи не липсват. „За тях е интересно, защото се откриват някои забележителности, които обикновено са под водата – например части от пещерите на Катул или останките от римска вила на върха на полуостров Сирмионе“, казва Паоло Артелио от рекламната агенция Visit Garda.

Миналата година близо 28 милиона туристи са посетили езерото Гарда. „За тях нищо не се променя, езерото все още е със средна дълбочина 136 метра, могат да карат сърф, да гребат или да плуват“, успокоява Пиерлучио Сереза, генерален секретар на местната организация за качество на водата Comunità del Garda. И той, като местните власти, е убеден, че летни атракции на езерото ще има и че е „преждевременно да плачем, че ни е сполетяло бедствие”, особено ако в края на февруари падне сняг, а през март - обичайните дъждове.

Но засега семействата ходят пеша до Сан Биаджо, наричан още "Островът на зайците", правят си пикници под зимното слънце и се разхождат по безлюдните плажове, докато децата се катерят по скалите и се надпреварват да хвърлят камъни по водата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: