Разкритие: Русия планира да превземе Беларус

Разкритие: Русия планира да превземе Беларус Снимка: hrw.org

Изтекъл стратегически проект на руската президентска администрация предвижда създаването на „Съюзна държава Русия и Беларус” до 2030 г.

Документът е получен от международен консорциум журналисти от Yahoo News, Delfi Estonia, лондонския Dossier Center, шведския вестник Expressen, германския Süddeutsche Zeitung, украинския Kyiv Independent германските радиомрежи Westdeutscher Rundfunk и Norddeutscher Rundfunk, полското разследващо издание Frontstory, Беларуският разследващ център и централноевропейският новинарски сайт Vsquare.

Първата част на стратегическия проект изброява целите на Русия в краткосрочен (2022), средносрочен (2025) и дългосрочен (2030) план, а втората разглежда рисковете. Изложени са подробно стъпките за сливане на двете страни, в т.ч. пълзящо анексиране с политически, икономически и военни средства на независимата европейска нация.

Разгледани са всички аспекти на сливането включително „хармонизиране“ на беларуските закони с руските, „координирана външна и отбранителна политика“ и „търговско-икономическо сътрудничество” при приоритет на руските интереси, както и „осигуряване на преобладаващо влияние на Руската федерация в обществено-политическата, търговско-икономическата, научно-образователната и културно-информационната сфера“.

Това би заличило суверенитета на Беларус, превръщайки страната в сателит на Москва, а 9.3 милиона беларуси ще трябва живеят съобразно приоритетите на Кремъл, било то в селското стопанство, индустрията, образованието, културата или войната. Унищожаването на Белаус като независима държава би представлявало и заплаха за сигурността на европейските ѝ съседи, три от които - Латвия, Литва и Полша - са членове на НАТО и Европейския съюз.

Според запознати, документът е изготвен от Диркцията за трансгранично сътрудничество при администрацията на руския президент, а плановете за сливане на Русия и Беларус са „изтупани от праха” след анексията на Крим през 2014 г. През ноември 2021 г. двете страни подписаха съвместна военна доктрина и споразумение, включващо 28 интеграционни програми, главно по икономически и регулаторни въпроси.

„Целите на Русия са същите като с Украйна, само че в случая с Беларус се разчита на принуда, а не на война”, каза пред Yahoo News Майкъл Карпентър, посланик на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

„Съюзната държава е заплаха за беларуския народ и беларуската държавност. Това не е съюз на равни, а. пътна карта за поглъщането на Беларус от Русия“, заяви пред Yahoo News Светлана Тихановская, беларуският опозиционен лидер, която живее в изгнание в Литва.

„И политиците, и местните олигарси нямат желание да се присъединят към съюзната държава. Въпреки сътрудничеството и честите си срещи, руският и беларуският президент не се харесват много. Единият чака другия по някакъв начин да падне”, казва източник на Yahoo News от западното разузнаване. За момента Кремъл не отговаря на исканията за коментар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: