Най-големият британски данъкоплатец е руснак

Най-големият британски данъкоплатец е руснак Снимка: biznes.interia.pl

За 2022 г. Обединеното кралство е получило данъци в размер на £ 487 милиона от 43-годишния милиардер Алекс Герко, основател на търговската компания XTX Markets, пише The Sunday Times.

Родом от Москва, Александър Герко има докторска степен по математика от Московския държавен университет. Започва кариерата си в Deutsche Bank, а по-късно работи в хедж фонда GSA Capital. През 2015 г. основава в Лондон XTX Markets. В офисите на търговската компания в Ню Йорк, Париж и Сингапур работят над 170 души. 

Миналия март XTX Markets изплати дивидент от £1,3 млрд, а от 2020 г. общо около $ 2 милиарда дивиденти са отишли ​​в компания на Каймановите острови, контролирана от Герко. В началото на декември миналата година Bloomberg оцени състоянието му на $ 6 млрд. Агенцията отбеляза, че през 2021 г. печалбата на XTX Markets се е увеличила с 42%, достигайки £ 667 милиона, а през първата половина на 2022 г. компанията е получила рекорден нетен приход от $ 4,2 милиарда.

В един от постовете си в Twitter Герко казва, че е "много щастлив да плати куп данъци", и същевременно подкрепя идеята за въвеждането на данък богатство“, макар че не е съгласен "депутатите да му казват колко пари му трябват". На второ място с £ 460.2 милиона платени данъци се нареди основателката на букмейкърската компания Bet365 Денис Коутс, която предишните две години беше  водещ данъкоплатец. 

Britain's biggest taxpayers revealed as Moscow-born billionaire tops list |  Daily Mail Online
Най-големите британски данъкоплатци, колаж -  Daily Mail 

След нахлуването на Русия в Украйна Алекс Герко критикува руския президент Владимир Путин, а в Twitter написа на Сергей Лавров „Нюрнберг ви очаква“. Герко призова западните държави да наложат санкции на повече руснаци, а самият той се отказа от руско гражданство, съобщава The ​​SundayTimes.

В новата си родина Алекс Герко е известен с благотворителността си, основно в областта на математическото образование, като спонсорира курсове, школи, кръжоци, специални часове и други извънкласни занимания за ученици от 11 до 16 годишна възраст в цяла Великобритания. Самият той често казва, че успехът му в бизнеса се дължи на математическото му мислене. 

Чрез програма, наречена „Математематическо образование за социална мобилност и високи постижения” той цели да подпомогне ученици, чиито родители „не могат да си позволят частни уроци”. По този начин Герко дава възможност на възпитаниците на държавните училища да развият математическите си способности, и да разберат „колко красива всъщност е математиката”.

Тази година компанията на Алекс Герко XTX ще предостави $ 18,3 милиона за новата му програма „Академично убежище”, предназначена да помогне на студенти и учени, принудени да напуснат Русия заради войната в Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: