Най-много алкохол в света се пие в Европа – българите сме в челната десятка

Най-много алкохол в света се пие в Европа – българите сме в челната десятка Снимка: signetbranding.com

Класацията на Световната здравна организация (СЗО) ни нарежда на седма позиция, с консумацията на 12.5 литра чист алкохол годишно.

Води Чехия (14.3 л), следвана от Латвия (13.2 л), Молдова (12.9 л), Германия (12.8 л), Литва (12.8 л), Ирландия (12.7 л), Испания (12.7 л), Люксембург (12.4 л) и Румъния (12.3 л). Тези страни, включително България, надвишават средната консумация на алкохол, която според СЗО през 2021 г. е 9.5 л - еквивалент на 190 л бира, 80 л вино или 24 л високоалкохолни напитки. Все пак, в сравнение с първите 20 години на нашия век, тези цифри бележат 21% спад,

Обща характеристика е, че мъжете пият повече от жените, като най-голяма е разликата в Португалия (33.4% мъже пият всеки ден, срещу 9.7% жени) и Испания (20.2% мъже срещу 6.1% жени). Най-трезви са италианките – 46.7% от тях казват, че никога не са употребявали алкохол – над два пъти повече от италианците, сред които процентът на трезвениците е 21.5%. В Кипър въздържатели са 44,2% от жените срещу 12,8% от мъжете, както и 42,0% от българките, срещу 16,2% от българските мъже.

В рамките на ЕС най-малко (под 10 литра чист алкохол годишно) се пие в Италия (8.0 л), Малта ( 8.3 л), Хърватия (8.7 л), Швеция (9.0 л) и Нидерландия (9.7 л). Най-много са въздържателите в Хърватия, където 38.3% от хората казват, че не употребяват алкохол или поне не през последните 12 месеца.

По случаи на тежко пиянство - повече от 60 г чист алкохол или 6 стандартни високоалкохолни напитки поне веднъж месечно - в ЕС води Дания, следвана от Румъния, Люксембург, Германия и Белгия. Евростат казва, че редовната рискова консумация на алкохол е по-типична за мъжете, и най-често сред по-образованите и с високи доходи. 

Според СЗО няма безопасно ниво на пиене, но Европа има свои норми. Белгия например, ограничава приемливата алкохолна консумация до 21 стандартни чаши на седмица за мъже и 14 за жени, като под „стандартна чаша” разбира половин халба бира или малка чаша вино. В Ирландия „чертата” е сложена до 17 стандартни седмични напитки за мъже и 11 за жени. 

В тази норма България е наравно с Нидерландия, с препоръчителен дневен лимит от една чаша вино, една бира или 50 мл високоалкохолни напитки, като нормата за жените е наполовина. 

Естония препоръчва поне три дни седмично без алкохол, Люксембург и Кипър са привърженици на виното и бирата пред концентратите, а Норвегия казва, че алкохолът не трябва да надвишава 5% от общия калориен прием.

И накрая - СЗО свързва алкохола с 30% процента от смъртните случаи, вследствие неволни наранявания (пътнотранспортни произшествия и удавяния), и 39% от смъртните случаи с причина умишлени наранявания (самоубийства и убийства). В световен мащаб, СЗО изчислява смъртните случаи, свързани с алкохол, на 4 милиона годишно, като 1 милион от тях -  в Европа.

Заедно с това, СЗО свързва консумацията на алкохол с висок процент от случаите на преминаване към други пристрастяващи вещества и незащитен секс, което от своя страна има ролята си в предаването на болести като ХИВ и вирусен хепатит. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: