През 2023 г. ще бъдат отворени 10 процедури за подкрепа на българския бизнес

През 2023 г. ще бъдат отворени 10 процедури за подкрепа на българския бизнес Снимка: Министерство на иновациите и растежа

През 2023 г. бизнесът ще може да кандидатства за подкрепа от близо 1,7 млрд. лв. по линия на МИР

През 2023 г. ще бъдат отворени десет процедури за подкрепа на българския бизнес на обща стойност почти 1,7 млрд. лв. Очаква се шест от тях – за около 1 млрд. лв., да стартират още до средата на годината“. Това съобщи директорът на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа (МИР) Илияна Илиева в първото издание на новия институционален подкаст, който ще се излъчва в Spotify и още 5 платформи. 

Тя уточни, че средствата ще бъдат инвестирани чрез Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и програмите „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“(ПКИП) и „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ). Безвъзмездна финансова помощ ще могат да получат микро-, малките и средни предприятия (МСП), а по част от мерките – и големи компании, и научни организации, които работят в сътрудничество с МСП. 

„До няколко дни ще започне подаването на проектни предложения по процедурата за изграждане на ВЕИ и съоръжения за съхранение на енергия. Тя е част от НПВУ и е с бюджет 200 млн. лв.“, обяви Илиева. По думите й, чрез нея фирми от различни сектори ще могат да създават мощности до 1 MWh за производство и собствено потребление на електроенергия. По този начин те ще подобрят енергийната си ефективност и ще станат по-малко зависими от свободния пазар. 

„През февруари ще бъде отворено кандидатстването по мярката „Подкрепа за иновативни МСП, отличени с Печат за високи постижения“. Със 118 млн. лв. по нея ще бъдат подпомогнати компании, които са кандидатствали по европейските програми „Хоризонт 2020“ и „Хоризонт Европа“, но не са получили финансиране“, заяви тя. Илиева подчерта, че знакът на ЕК гарантира високото качество на проектните им идеи и потенциалът им да бъдат разработени иновативни продукти и услуги с висока добавена стойност за българската икономика и общество. 

Стана ясно още, че до месец ще бъде обявена за обществено обсъждане и процедурата за изграждане на индустриални зони и паркове, по която са предвидени 212, 5 млн. лв. „През февруари ще стартират и обществени консултации по мярката „Кръгова икономика“. Заложените средства по нея са 180 млн. лв. и са предназначени за закупуване на нова апаратура и внедряване на модерни решения за по-добро управление на ресурсите и отпадъците, по-широка употреба на вторични суровини и разработване на зелени поточни линии. Това ще бъде и последната програма, която Министерството на иновациите и растежа администрира по НПВУ“, поясни тя.

Илиева изтъкна, че почти веднага след нея ще започне изпълнението на ПКИП и ПНИИДИТ, като до края на годината са планирани общо шест процедури и по тях. „По първата програма през настоящата година ще бъдат инвестирани над 420 млн. лв. в разработване и внедряване на иновации в предприятията. Други 117,5 млн. лв. ще бъдат вложени в подобряване на производствения капацитет на семейните фирми и дружествата от творческите индустрии и занаятите“, допълни тя.

По думите й, по програмата за научни изследвания с 336 млн. лв. ще бъде подкрепено развитието на Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност, изградени през миналия програмен период със средства от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.

„С близо 150 млн. лв. ще бъдат създадени 12 цифрови и иновационни хъбове. Те ще бъдат разположени в различни области на страната и ще подпомагат връзката на местния бизнес и научните организации в съответния регион. В края на 2023 г. ще бъде пусната и ваучерна схема за 49 млн. лв. за разработване на съвместни продукти и услуги на бизнеса и българските учени“, каза Илиева.

Нови епизоди на подкаста, който се излъчва съвместно със София Тех Парк, ще се публикуват всеки петък.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: