Учени развенчаха главния мит за отслабването

Учени развенчаха главния мит за отслабването

В ново изследване учени от Медицинския факултет на университета Джон Хопкинс проследили навиците на повече от 500 души в продължение на шест години

 Оказало се, че промяната в теглото се влияе най-много от размера на порцията и честотата на храненията, а не от интервала между тях. Така учените опровергаха популярната идея за периодичното гладуване като полезна стратегия за отслабване.

Периодичното гладуване е диетична стратегия, при която човек се храни само за кратък период от време. Например, с метода 16:8 се гладува 16 часа, а се  закусва, обядва и вечеря в продължение на осем часа.

В новото изследване са участвали 550 души. Те следвали конкретен модел на хранене и учените просто проследявали времето и размера на ежедневните им хранения и ги сравнявали с моделите на загуба на тегло за период от шест години.

Всеки участник в проучването използвал приложение за смартфон, за да записва времето за сън, събуждане и хранене в продължение на няколко седмици. Това позволило на изследователите да проследят времето от първото до последното хранене за всеки субект, както и времето от събуждането до първото хранене и времето от последното хранене до заспиването.

Не е наблюдавана връзка между ежедневното време на хранене на човек и промените в теглото за шест години.

По този начин нямало значение дали участникът е ял всичките си хранения за по-кратък период, отколкото за по-дълъг. Това, което наистина имало значение за теглото, бил общият брой средни и големи хранения. Резултатите от изследването показват, че само намаляването на порциите и намаляването на храненията в дългосрочен план, водят до загуба на тегло.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: