Ще кажем ли сбогом на маникюра с гел лак?

Ще кажем ли сбогом на маникюра с гел лак? Снимка: itc.ua

Учени изясниха, че ултравиолетовата лампа за маникюр причинява увреждане на ДНК, мутации и повишава риска от развитие на рак на кожата

От момента, в който се появи на пазара през 2010 г., маникюрът с гел лак се превърна в основен продукт в салоните за красота по целия свят и е лесно да се разбере защо. В сравнение с обикновения лак за нокти, гел лакът е по-устойчив на повреди, запазва блясъка си за дълго време и опростява процедурата поради възможността за бързо съхнене, пише Engadget.

Всички тези предимства са достъпни благодарение на използването на ултравиолетова светлина, която активира химическите вещества вътре в гел лака, което води до бързото му втвърдяване. И докато опасностите от ултравиолетовото лъчение – особено по време на излагане на слънце или в солариум са добре известни, по-рано учените не са изследвали как използването на UV лампите за маникюр може да повлияе на човешката кожа.

Устройствата, използвани в салоните за маникюр, излъчват по-различен спектър от ултравиолетова светлина в солариумите например. Група изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего решиха да проучат устройствата, след като прочитат статия за участничка в конкурс за красота, който е диагностицирана с рядка форма на рак на кожата на пръста.

Използвайки различни комбинации от човешки клетки и клетки на мишки, изследователите установяват, че една 20-минутна процедура с UV лампа за маникюр води до загиването на 30% от клетките в чашката на Петри, а три последователни 20-минутни процедури показват отмиране на 65 до 70% от откритите клетки.

Сред останалите клетки са забелязани признаци на увреждане на митохондриите и ДНК, както и мутации, наблюдаващи се при пациенти с рак на кожата.

"Резултатите от нашите експерименти и предварителните доказателства категорично свидетелстват за това, че излъчването на ултравиолетовите лампи за маникюр може да доведе до рак на ръцете, а също, подобно на солариума, може да увеличи риска от рак на кожата на ранен стадий", пишат учените в проучване, публикувано в списание Nature Communications.

Учените казват, че е необходимо по-продължително епидемиологично изследване, преди да могат окончателно да потвърдят, че използването на ултравиолетовите печки за лак води до повишен риск от рак на кожата, добавяйки, че "вероятно такива изследвания ще отнемат минимум десет години, след което обществеността ще бъде информирана" .

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: