Онколог обясни кой не бива да си прави маникюр с гел лак

Онколог обясни кой не бива да си прави маникюр с гел лак Снимка: ferra.ru

А именно с ултравиолетова лампа

Главният онколог на московския медицински център "СМ-Клиника", докторът на медицинските науки, професор Александър Серяков разказва кой трябва да се въздържа от маникюр с използване на ултравиолетова (UV) лампа, съобщава Газета.ру.

Според него не трябва да правят маникюр с гел лак, който изисква сушене с лампа, хората с чувствителна кожа, тези, които имат пигментни невуси, а така също децата и юношите.

"Ако кожата е твърде чувствителна и излагането на слънчева светлина бързо води до зачервяване, лющене, сърбеж, тогава при маникюр такива хора трябва да бъдат по-внимателни - подобна реакция на ултравиолетова светлина е свързана с повишен риск от развитие на рак на кожата

Той може да бъде не само вроден, но и да се появи на фона на приемането на някои лекарства или използването на козметика с компоненти, които повишават фоточувствителността - например мускус или портокалово масло", казва Серяков.

Той също така предупреждава хората с екзема или псориазис, системни заболявания и тези, които вече са имали рак на кожата, да се откажат от маникюр с използването на ултравиолетова лампа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: