Ултравиолетовите светодиоди убиват ХИВ и коронавируса за секунди

Ултравиолетовите светодиоди  убиват ХИВ и коронавируса за секунди Снимка: https://pixabay.com/

Светодиодите са лесни за интегриране в обществени пространства и ефективно предотвратяват разпространението на COVID-19

Това твърдят авторите на изследването, като допълват, че този прост и подценяван метод сега се подобрява и комерсиализира.

Замяната на конвенционалното осветление с такива светодиоди може да се окаже мощен инструмент за спиране на разпространението на COVID-19, според уебсайта на университета на Торонто в Скарбъроу.

Новата работа на канадски изследователи демонстрира, че ултравиолетовото излъчване убива бактериални спори на Bacillus pumilus, както и * ХИВ и коронавируси в различни концентрации за няколко секунди.
 

В началния етап на експериментите учените  работили с бактериални спори: за 20 секунди излагане на ултравиолетова светлина растежът им спрял на 99%.

Ако можете да убиете тези спори, най-вероятно можете да убиете повечето други вируси“, коментира авторът Кристина Гузо. Допълнителни резултати потвърдиха нейните предположения.

   Аерозоли с коронавируси и ХИВ били изложени на ултравиолетова светлина - за 30 секунди способността на вирусите да заразяват намалява с 93%. При по-високи концентрации резултатите са по-ниски, а дори при най-лошия сценарий цифрите не падат под 88%.

Когато учените сравнили ефектите на ултарвиолетовата светлина с два мощни дезинфектанта, те открили подобни резултати. Според тях използването на такива светодиоди е много по-ефективно и икономично от редовното почистване с химикали. 
Първо, това е напълно автоматизиран процес. Второ, този подход не оставя никакви отпадъци, вредни за околната среда.

Ултравиолетовите светодиоди са лесни за интегриране в осветителни системи навсякъде на обществени места, а „почистването“ може да се извърши бързо и в момент, когато няма никой в помещенията.

Startup Safe Antivirus Technologies, например, вече започна разработването на ултравиолетови светодиоди, чувствителни на движение, които автоматично ще превключват от ултравиолетови към нормални, когато човек влезе в стаята.

utsc.utoronto.ca

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: