В сезона на летните отпуски: Безопасни ли са за здравето лосионите за тен

В сезона на летните отпуски: Безопасни ли са за здравето лосионите за тен Снимка: Medical Xpress

Тоест тези, които помагат за по-бързото придобиване на загара ни на плажа

Сега в социалните мрежи могат да се видят публикации за използването на специален лосион за тен. Този продукт помага за по-бързото придобиване на тен, но експертите се съмняват дали всъщност това е безопасно, пише Medical Xpress.

Лосионите за тен работят в комбинация със слънчевите ултравиолетови лъчи, поради което кожата потъмнява по-бързо. Самият тен обаче сам по себе си не се счита за нещо здравословно. Нещо повече, излагането на ултравиолетови лъчения може да причини рак на кожата. Това заявява дерматологът д-р Алексис Йънг от Медицинския център на Университета Хакенсак в Ню Джърси.

Тенът е предупредителен сигнал за това, че кожата е била повредена от слънцето. Другият проблем е, че козметичните продукти за тен могат да създадат впечатлението, че при използването им хората се оказват защитени от излагането на ултравиолетови лъчи, въпреки че това не е така.

Експертите са единодушни, че най-добрият и единствен начин за защита на откритите участъци от кожата от слънцето е използването на широкоспектърен слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок, дори в облачни дни. Нанасяйте този крем върху всички открити участъци от кожата, особено върху носа, ушите, шията, краката, ръцете, устните. Не забравяйте отново да нанесете крема след къпане, както и на всеки два часа.

Всяка форма на продуктите за придобиване на тен за съжаление, може да изложи човек на риск от рак на кожата. В това число и на смъртоносния меланом.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: