След горещата вълна в Русия, пожарникари се борят с огромни пожари

След горещата вълна в Русия, пожарникари се борят с огромни пожари Снимка: https://www.flickr.com/

60 хил. хектара (600 km²) земя са засегнати от пожари на територията на Руската федерация. Пожарникари се борят с овладяването на пламъците, но действията им са допълнително затруднени от високите температури, които се задържат напоследък в страната.

 

Към момента пожарите вилнеят в Чукотски автономен окръг, Амурска област и Свердловска област.

Освен унищожената флора и фауна, пожарите предизвикват и голямо замърсяване на въздуха на районите, в които е разпространен.

„Ecology” - национален проект за възстановяване на зелените пространства в Русия, е също силно застрашен от покачващите се температури. 

 

Около 2,5 милиарда рубли (29 милиона евро) от федералния бюджет са отделени за целите на проекта. Тези пари се инвестират в залесяване, изграждане на разсадници и съвременен тип оранжерии, които биват използвани за отглеждане на разсади.

 

Омска област също не бе подмината от необичайните горещини за региона през това лято. Средната температура през месеците юли и август продължи да достига 36 градуса по Целзий.

 

Тежкото положение се наблюдава не само при хората, но и при животните. Служителите на местния зоопарк пръскат животните там с вода, за да ги охладят. Екологът Виктория Проп сподели, че поради усложнената обстановка, предизвикана от топлинната вълна, питейната вода, която са давали на животните, е била предварително охлаждана.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: