Европа печели енергийната „зимна война”

Европа печели енергийната „зимна война” Снимка: atlanticcouncil.org

Запасите от газ на континента са достатъчни, дори ако меката досега зима обърне „другото” си лице.

Лошата новина зад това е, че климатичните промени продължават, пише Bloomberg. Все пак, още е средата на януари, а предстоят февруари и март – месеци, които и досега са носили изненади с ниски температури. 

За европейския газов пазар обаче, сезонът е решен: дори да настъпят по-ниски от нормалните температури,  европейските газохранилища са достатъчно запълнени, за да предотвратят най-лошия сценарий – енергиен срив, заради драстично намаления газов износ на Русия, като част от стратегията на Кремъл срещу съюзниците на Украйна. 

Противно на очакванията на Кремъл обаче, това само лиши руската федерация от най-големия ѝ купувач на природен газ. Същевременно, цената на едро на природния газ в Европа тази седмица падна до най-ниското си ниво от 17 месеца насам, достигайки € 55 евро за MWh, т.е., с над 80% по-малко от близо € 350/MWh в края на август. Германия например, предвижда спад на цените на електроенергията почти в същите параметри.

Разбира се, ако през следващите месеци се развие по-студено от обичайното време, цените на газта и електричеството може да се покачат отново. Но тъй като половината от отоплителния сезон мина, а запасите от природен газ са достатъчни, е почти невъзможно цените да скочат така, както при пика си миналия август. 

Всичко това обаче е на огромна цена, посочва Bloomberg. Европейските правителства са похарчили близо 1 трилион евро за субсидиране на енергийни доставки. Въпреки това цените на природния газ и електроенергията на едро и дребно остават доста над предкризисните нива, а сметките за енергия на дребно няма да намалеят до втората половина на годината. 

Струва си да се отбележи как Европа се справи, преминавайки само за шест месеца от енергийна криза към относително енергийно спокойствие

Първо, разбира се, е "късметът" с меката зима – фактор, който не може да се нараче по друг начин, макар да е резултат от по-мащабното бедствие с изменението на климата. Пролетните температури от 19 декември до днес, плюс  37-те последователни топли дни от средата на октомври до средата на ноември, са повод за празнуване за всеки, който се тревожи за цените на бензина – и червен сигнал за за всеки, който се тревожи за околната среда. По отношение на потреблението на газ обаче, това време формира огромна положителна разлика

Задействаха се и решенията за икономии. Европейските страни намалиха потреблението си на енергия, а търсенето на газ на континента спадна с 20% в сравнение с последните пет години. За момента газохранилищата са запълнени средно на 82%, вместо обичайните за периода 62%, като ще запазят минимум 45% от запасите си, дори при рязко увеличение на потреблението, Това ще позволи по-спокойна следваща зима, прогнозира Bloomberg, както и Комисията по енергетика при Европейския парламент. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: