Германия се разделя с руския петрол

Германия се разделя с руския петрол Снимка: tass.com

След като намали почти наполовина потреблението на руски газ, Германия се готви да блокира последния канал за доставка на петрол от Русия, който не попада под ембаргото на ЕС.

Една от най-големите рафинерии в Германия Schwedt, снабдяваща с бензин Берлин и източната част на страната, от януари ще спре да купува руски петрол по тръбопровода "Дружба", съобщава Bloomberg, позовавайки се на изявление на германското министерство на икономиката.

Заводът, който принадлежеше на „Роснефт” и след руската инвазия в Украйна беше национализиран и поставен под контрола на националния енергиен регулатор, „през последните месеци се подготвя да изостави руските варели“, се казва в изявлението на министерството. Рафинерията ще продължи да работи „комфортно“, с петрол, който ще тече през полското пристанище Гданск.

Освен това през януари Германия ще започне да получава петрол от Казахстан през тръбопровода „Дружба”, казаха източници от индустрията пред Reuters. Според тях, през януари Казахстан планира да достави 20 000 тона петрол KEBCO Blend от находището Карачаганак и общо 300 000 тона през първото тримесечие. Според източник на Reuters, до края на годината доставките може да достигнат 1,2 милиона тона. 

Казахстанският петрол, когато се изнася през територията на Руската федерация, не попада под санкции, но от юни 2022 г. промени името си от Urals на KEBCO Blend, за да потвърди страната на произход.

Преди войната Германия получаваше през „Дружба” 220 000 барела на ден и още около 60 000 по море. След Литва, Швеция и Обединеното кралство, през юни Германия спря  вноса на руски петрол по море. До октомври ги последваха Франция, Полша и Финландия, а от 5 декември - датата на въвеждане на ембаргото на ЕС - България остана единствената европейска страна, която продължава да купува петрол от Руската федерация. 

Износът на руски природен газ за „ключови задгранични пазари“ също е намалял с 46% спрямо 2021 г. и според данни, обявени вчера от ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, е достигнал най-ниското си ниво от началото на века. В същото време добивът на газ според Bloomberg ще бъде най-ниският от 2008 г. насам, намалявайки с 20% на годишна база. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: