ЕП „укротява” лавината на корупционния скандал с нов пакет от правила

ЕП „укротява” лавината на корупционния скандал с нов пакет от правила Снимка: Euronews

Почти месец след първите разкрития, Брюксел продължава да се справя с шоковите вълни, предизвикани от предположения за незаконно лобиране.

Твърди се, че „практиката” е свързана с Катар, с участието на най-малко четири лица, включително гръцкия евродепутат Ева Кайли и нейния партньор в живота Франческо Джорджи. 

Последните разкрития разшириха обхвата на разследването, включвайки още двама евродепутати от групата на социалистите (S&D) – Марк Тарабела и Андреа Козолино, както и дипломати и служители от разузнаването от Мароко.  Катар и Мароко енергично оспориха твърденията.

Друг евродепутат социалист, Мария Арена, която не е обвинена, нито задържана, подаде оставка тази седмица от поста си като председател на парламентарната подкомисия по правата на човека (DROI). 

Президентът на ЕП Роберта Мецола посочи вчера следобед, че всички пътувания се гледат под лупа: „Разглеждаме пътувания, които са били одобрени, разглеждаме и пътувания, които не са били декларирани“, каза тя пред  Euronews.

Разследването на белгийските власти хвърли светлина върху законодателната работа на ЕП, включително гласуваното от комисия либерализиране на визовия режим за Катар и Кувейт, както и редица платени посещения на европейски законодатели в региона на Персийския залив. „Алармите за възможни сфери на влияние трябва да започнат да звънят по-рано“, отбеляза Мецола.

Задържаните до момента отричат каквото и да е нарушение, докато Роберта Мецола се е заела с бърз процес на реформи, за да възстанови доверието и да пребори неправомерното поведение. „По същество става дума за повторно въвеждане на концепцията за отчетност, почтеност и независимост“, обясни Мецола, посочвайки, че ЕП има с какво да се гордее в работата си, но може да се справи и по-добре

Тя представи вчера първи проект на пакет от реформи с 14 предложения, като например период на „почивка” за бивши евродепутати, през който няма да могат да работят като лобисти, забрана на неофициални групи за приятелство, задължително публикуване на всички насрочени срещи, нови правила за достъп до парламентарните помещения и по-подробни декларации относно конфликти на интереси и лични финанси. „Каквото трябва да се направи, ще бъде направено. Убеден съм в това", каза Мецола пред Euronews. 

Transparency International EU и Corporate Europe Observatory, двете граждански организации, които наблюдават лобирането в ЕС, приветстваха предложените реформи, определяйки ги като „закъсняла“, но „обещаваща“ първа стъпка. Те обаче критикуват факта, че Европейският парламент разчита на „самоконтрол“ и „самонаблюдение“ и настояват за „независим външен надзор”.

Мецола защити своя проект, подчертавайки, че приемането му може да доведе до „незабавна“ промяна. В изявленията си тя не спомена имена или държави, но призна, че „Има правила, които бяха наложени, но не бяха въведени и съответно не бяха спазени от членовете на Европейския парламент или техни служители. Бих искал това да се промени напълно. Бих искала всеки да носи отговорност за действията си”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: