Корупционният „октопод” в Европейския парламент се разплита

Корупционният „октопод” в Европейския парламент се разплита Снимка: greekcitytimes.com

Ева Кайли, бивш вицепрезидент на Европейския парламент от групата S&D (социалисти и демократи) е в ареста близо две седмици, след като разследване на лобистка операция на Катар в Брюксел я обвини в корупция.

Белгийският съд удължи вчера мярката ѝ за неотклонение с един месец, отхвърляйки молбата на адвокатите ѝ да бъде освободена с устройство за електронен контрол. От подобно решение се възползва миналата седмица друг задържан по случая - Николо Фига-Таламанка, генерален секретар на неправителствената организация No Peace Without Justice („Няма мир без правосъдие”), но прокуратурата обжалва, за да го върне в затвора, съобщава Politico. 

Според адвоката ѝ Михалис Димитракопулос, белгийският съд е отказал освобождаването на Ева Кайли, аргументирайки се с опасението, че Катар може „да я отвлече”. По-късно пред гръцка телевизия той обяви решението за „безмилостно” и посочи, че белгийското правосъдие използва случая, за да изпрати посланието, че затворът ще бъде съдбата на всеки обвинен в Европейския парламент (ЕП). „Брюксел е сърцето на Европа и виждам, че прокуроратурата прави политически анализ, вместо да използва правни аргументи”, заяви адвокат Димитракопулос.

Вчера сутринта след изслушването, друг от адвокатите на Ева Кайли – Андре Рисополус – каза пред репортери в Съдебната палата: „Г-жа Кайли активно участва в разследването. Тя отрича всякаква корупция от нейна страна и иска да бъде освободена под електронен контрол, като ще разполага само с контролиран телефон, за да контактува единствено с детето си”. Той посочи също, че от съда „изтича информация”, което е „е в ущърб на защитата на г-жа Кайли и на разкриването на истината“.

Междувременно Ева Кайли разкри участието на партньора си в корупционната схема и призна, че е помолила баща си да скрие голяма сума пари, открити в куфар при обиск на хотелската му стая. Оказва се, че това не са единствените връзки на семейството ѝ с „голямата политика”. 

Разследване нa Politico установи, че паралелно с издигането на Ева Кайли в различни по насоченост европейските структури, сестра ѝ е развивала успешен бизнес в аналогични сфери, по-специално – наука, блокчейн-технологии и изкуствен интелект. 

Изданието посочва, че Ева Кайли председателства Панела на Европейския парламент за бъдещето на науката и технологиите (STOA), по времето, когато сестра ѝ създава ELONtech - „инициатива с нестопанска цел“, която също се фокусира върху тези области. В същия период бордът на STOA включва представител на ELONTech и една катарска фондация за образование, наука и култура „с дълбоки джобове”, според Politico. 

Изданието посочва като доказателство и факта,  че служители в ELONTech фигурират в списъка сътрудници на Ева Кайли в ЕП. Друга организация на сестра ѝ  - Made Group – „платформа с нестопанска цел за комуникационна стратегия, проекти за социални иновации и творчески синергии“, е била щедро финансирана по програми на ЕС. Компанията не е публикувала отчети, а в края на миналата седмица уебсайтът на ELONtech е бил изключен 

В крайна сметка, Politico прави заключението че политиката се е превърнала в семеен бизнес за семейство Кайли – факт, който дебело подчертава слабия контрол в Европейския парламент и чувството за безнаказаност, царящо сред евродепутатите. Освен „катарската” връзка, продължаващото разследване подозира и схема от Мароко за влияние върху решения на ЕП.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: