Турция осъди известен медицински специалист на затвор

Турция осъди известен медицински специалист на затвор Снимка: evrensel.net

Председателката на турската медицинска асоциация д-р Шебнем Финканджъ получи почти тригодишна присъда за разпространение на терористична пропаганда.

Специалист по криминалистика и водещ правозащитник, д-р Финканджъ беше арестувана преди два месеца, след като в прокюрдска медия поиска независимо разследване на твърденията, че турските военни са използвали забранени химически оръжия срещу кюрдски бойци в Северен Ирак, съобщи ВВС.

Кюрдската работническа партия (ПКК), която ЕС и САЩ смятат за терористична организация, публикува през октомври видео, което според източника, показва как турски войски пускат неизвестно вещество в пещера, както и ефектите му върху мъж и жена кюрдски бойци. ПКК идентифицира 17 свои членове, които според нея са били убити наскоро по този начин.

Турското правителство категорично отрече да е използвало химически оръжия срещу ПКК и обвини г-жа Финканджъ в обида на Турция и разпространение на терористична пропаганда. Вчера тя беше осъдена на две години и осем месеца затвор, след само три изслушвания и без надлежен процес, както твърдят адвокатите ѝ. В Турция обаче хора с присъди под три години рядко влизат в затвора, така че след делото д-р Финканджъ беше освободена и възторжено посрещната от привържениците ѝ.

Според кореспондента на ВВС в Истанбул Зейнеп Ердим, която е присъствала на делото, процесът се е гледал в малка зала с малко над 100 души присъстващи. Поддръжниците на г-жа Финканджъ са скандирали „Няма да накарате Турската медицинска асоциация да мълчи” и „Няма да се предадем на мрака”.

Миналата година Турция прие нов медиен закон, изискващ до три години затвор за разпространяване на невярна информация, която би предизвикала „страх и нарушаване на обществения ред“. Amnesty International описа закона като „още един мрачен ден за онлайн свободата на изразяване и свободата на печата в Турция“. Държавният департамент на САЩ критикува турското правосъдие, описвайки ситуацията като „продължаващ съдебен тормоз над гражданското общество, медиите и политическите лидери“.

През последните години президентът Реджеп Тайип Ердоган разшири контрола си върху медиите. Опасенията са, че тази тенденция се засилва, предвид предстоящите избори за президент и парламент тази година.

В Световния индекс за свобода на пресата за 2022 г., съставен от „Репортери без граници”, Турция е на 149 място от общо 180 държави.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: