Рисковете на медицинския туризъм

Рисковете на медицинския туризъм Снимка: .medicaldevice-network.com

Често наричана и „здравен туризъм”, практиката съчетава туристически дестинации с медицински услуги, най-често от сферата на денталното лечение, козметичната и сърдечната хирургия

Сред най-посещаваните медицински туристически дестинации в областта на денталната медицина Euronews посочва Турция, Унгария, Тайланд и Дубай, докато Индия, Израел, Малайзия, Мексико, Сингапур и Южна Корея са известни със здравен туризъм в различни области на медицината. 

Турция предлага широк спектър здравни услуги. По данни на Турския статистически институт,  през 2021 г. в страната са се лекували над 640 000 здравни туристи, като най-голям дял от тях идват за стоматологични услуги. Според Турската дентална асоциация, всяка година в страната лекуват зъбите си между 150 000 и 250 000 чуждестранни пациенти, а общия приход от здравните услуги за чужденци през 2021 г. е достигнал почти един милиард евро.

Същевременно обаче турските власти предупреждават при избор на лечение пациентите да направят справка в уебсайта HealthTurkiye, за да намерят доставчици на медицински услуги, които са одобрени от Министерството на здравеопазването на Турция. 

Същият съвет дава и правителството на Обединеното кралство, което неотдавна издаде предупреждение за пътуващите в Турция с цел медицински туризъм, посочвайки 22 смъртни случая на британски граждани, починали след лечение в Турция от 2019 г. насам. 

Тъй като стандартът на медицинските заведения и наличните лечения варира значително в целия свят, предупреждението съветва пациентите задължително да направят задълбочено проучване, преди да предприемат каквито и да било медицински процедури в чужбина.

Сред най-честите рискове са усложнения като инфекции и антибиотична резистентност, липса на строго лицензиране и регулиране в някои страни и липса на последващи грижи или лекарства, когато пациентите се върнат у дома.

„Не е разумно да разчитате на частни компании, които имат финансов интерес да организират вашето медицинско лечение в чужбина“, предупреждава правителството на Обединеното кралство, позовавайки се на свидетелства от пациенти, които се оплакват например от неуспешно дентално лечение в Турция. 

Въпреки че с помощта на детайлни снимки, изпратени от пациентите, продецурите се уточняват предварително, има случаи, в които на място им предлагат различно решение, често свързано с изваждането на повече зъби и поставянето на повече импланти, съответно срещу по-високо заплащане.

През последните месеци и турските медии отразиха редица подобни случаи и на свой ред призовават медицинските туристи да се информират от единствения надежден източник – турското министерство на здравеопазването. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: