Отново корупционен скандал около Катар

Отново корупционен скандал около Катар Снимка: europetime.eu

След случая за търговия с влияние, който разлюля Европейския парламент, изглежда, че Катар е предоставил $ 3 милиона на Human Rights Watch (HRW)

Институтът за изследване на медиите в Близкия изток (MEMRI) публикува тази седмица изтекъл документ на катарското правителство, според който огромното дарение е било насочено към Human Rights Watch, най-голямата НПО, наблюдаваща човешките права, с централа в Ню Йорк. 

Според документа, въпросната „хуманитарна помощ” трябва да бъде разпределена между клоновете на HRW по света със знанието на посолството на Катар в Лондон. В същото време, на скорошно изслушване в Конгреса, експерт призова САЩ да обяви Катар за държава спонсор на тероризма.

Новината предизвика буря в средите на правозащитните организации. Хилел Нойер, изпълнителен директор на UN Watch, НПО, която наблюдава работата на ООН, призова пред медиите съобщението, уличаващо HRW, да бъде напълно проучено, тъй като „Има причини да се страхуваме, че може да е вярно".

Изтъквайки, че режимът в Катар нарушава човешките права, подкрепя талибаните, Хамас и тероризма, Нойер заяви пред i24news.tv, че ако финансирансето се потвърди, „би било срамно, но не и несъвместимо с действията на HRW в миналото”. Забележката е отправка към чести прояви на андизападна идеология и „култура на корупция и приспособяване” на HRW към ислямистки режими.

Бивш агент на френското разузнаване, разследвал мащабно предполагаеми случаи на финансирани от Катар ислямсистки терористични движения, допълва: „Катар финансира много неправителствени организации, а за дейността им трябва да има международни правила, регулации и пълна прозрачност за финансирането и управлението им”.

През 2020 г. новинарската организация The Intercept разкри, че тогавашният изпълнителен директор на HRW, Кен Рот, е приел дарение от саудитски милиардер в размер на $ 470 000, при условие, че HRW няма да използва парите за защита на правата на една от преследваните общности в Близкия изток - хората с нетрадиционна сексуална ориентация. След репортажа на TheIntercept Рот беше принуден да върне дарението. 

Прес-службата на HRW отрича организацията да е приемала пари от каквото и да било правителство. От Катар не са коментирали новината. Очевидно обаче, персийската страна иска да промени международния си имидж. Катар е главният участник в преговорите за освобождаване на израелските заложници в Газа, макар че същевременно дава убежище на богати лидери на Хамас.

Qatargate: banning side gigs, prohibiting friendships, or a new Ethics  Body? How the European Parliament is tackling corruption in its ranks — ECA  Maastricht
"Катаргейт" остава неразкрит, колаж - ecamaastricht.org

По повод корупционния скандал в Европейския парламенвт, във вчерашния си брой POLITICO припомня, че заповедите за арест на свързаните със случая висши държавни фигури на Катар и Мароко са били двукратно издавани и отменяни. „Ако ви звучи объркващо, то е защото е така”, коментира изданието необичайната юридическа практика.

Големият въпрос е защо съдебните инстанции постоянно променят мнението си. От Интерпол отказаха да коментират пред POLITICO дали за двамата катарски висши служители и мароканския им колега са пуснати червени бюлетини. 

Така или иначе, „Катаргейт” повече от година е „на трупчета”. Обвинените евродепутати и лица, свързани с Европейския парламент са на свобода, а някои от тях вече имат сделки с белгийската прокуратура. Мароко отрече вяскакво участие в скандала, Катар също отхвърли обвиненията, че се е намесвал в демокрацията в ЕС. Но предполагаемото щедро дарение за HRW може би означава, че Кагар упорства в промяната на имиджа си, атакувайки глобални организации.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: