Нобеловата награда за мир за 2023 г., присъдена на Наргес Мухамади, получиха децата ѝ

Нобеловата награда за мир за 2023 г., присъдена на Наргес Мухамади, получиха децата ѝ Снимка: Стоп кадър Euronews

Нобеловата награда за мир за 2023 г., присъдена на Наргес Мухамади, бе връчена на нейните деца. Самата правозащитничка се намира в затвор в Иран и не можа да присъства на церемонията.

Нобеловата награда за мир за 2023 г., присъдена на иранската правозащитничка Наргес Мохамади "за борбата ѝ срещу угнетяването на жените" и за "борбата за насърчаване на правата на човека и свободата за всички", беше връчена на децатаѝ Али и Киана Рахмани, предаде Euronews.

Една от водещите фигури на движението "Жени, живот и свобода", активистка и журналистка, се намира в техерански затвор. Според семейството ѝ Мохамади е обявила в неделя нова гладна стачка, която съвпадна с тържествена церемония в Осло.

"Тази година наградата за мир се присъжда на смелите жени в Иран и по целия света, които се борят за основните човешки права, за прекратяване на дискриминацията и сегрегацията на жените", заяви Берит Рейс - Андерсен, председател на норвежкия Нобелов комитет.

17-годишните Али и Киана Рахмани получиха диплома и медал, а така също прочетоха Нобеловата реч на майка си.

Иранските власти 13 пъти са задържали досега яростната противничка на смъртното наказание и задължителното носене на хиджаб за жените. От 2021 г. Мохамади се намира в затвора Евин. Тя е осъдена на общо 31 години лишаване от свобода.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: