Правозащитници от Русия, Украйна и Беларус си поделиха Нобеловата награда за мир

Правозащитници от Русия, Украйна и Беларус си поделиха Нобеловата награда за мир Снимка: edition.cnn.com

Конкретните получатели са Украинският център за граждански свободи, основателят на беларуската правозащитна организация "Вясна" Алес Бяляцкий и най-старият руски правозащитен център "Мемориал", признат в Русия за чуждестранен агент и ликвидиран със съдебно решение.

„Носителите на наградата за мир представляват гражданското общество в своите страни. Дълги години те отстояват правото да критикуват властите и защитават основните права на гражданите. Тези организации са положили изключителни усилия за документирането на военни престъпления, нарушения на правата на човека и злоупотреби с власт, демонстрирайки значението на гражданското общество за мира и демокрацията“, се казва в изявлението на Нобеловия комитет.

Според завещанието на Алфред Нобел, наградата за мир на негово име трябва да бъде присъдена на онези, „които са направили най-значимия принос за сплотяването на нациите, премахването на робството, намаляването на съществуващите армии и насърчаването на мирни конгреси". Наградата се присъжда от 1901 г. Нейни носители са академик Андрей Сахаров през 1975 г. и съветския президент Михаил Горбачов през 1990 г.

Миналогодишният Нобелов лауреат за мир, главният редактор на „Новая газета” Дмитрий Муратов, който сподели наградата с филипинската журналистка Мария Реса, предостави част от паричното ѝ изражение на благотворителни организации, а през юни тази година продаде на търг Нобеловия си медал за $ 103,5 милиона, които дари на УНИЦЕФ, за хуманитарните им действия в помощ на  украински деца бежанци и техните семейства.

През 2022 г. за наградата са кандидатствали 251 души от 92 организации. Според правилата на Нобеловия комитет, техните имена, ще бъдат оповестени след 50 години. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: