Какво се случва на българо-турската граница?

Какво се случва на българо-турската граница? Снимка: stockholmcf.org

Журналист на Еuronws за рубриката „Свидетел” провери на място „притеснителни сигнали за малтретиране и насилие над мигранти от български гранични полицаи”

Според Европейския парламент и Европейската комисия, България е готова да се присъедини към Шенгенското пространство и може да получи зелена светлина преди края на 2023 г. По въпроса обаче няма единодушие в ЕС, припомня Еuronws във вчерашния си брой. До момента Холандия и Австрия блокираха опитите на България да се присъедини към Шенген, предупреждавайки, че голям брой от мигрантите в ЕС влизат именно през България, по така наречения Западнобалкански маршрут. 

През 2022 г. българската гранична полиция е осуетила 164 000 опита за нерегламентирано преминаване,при три пъти по-малко през 2021 г., сочат данни на МВР. ЕС наскоро предостави € 200 милиона на България, за да подобри управлението на границите си. Но в последно време страната е разтърсена от трагични събития.

Български граничен полицай беше застрелян от турски трафиканти. Няколко полицаи бяха убити при катастрофи с превозни средства, транспортиращи нелегални мигранти. През февруари в малък бус, превозващ дървен материал, близо до София бяха открити над 50 афганистанци, 18 от които бяха починали, задушени в претъпканото превозно средство.

Неправителствени организации алармират за предполагаемо насилие. „За една година повече от 600 души официално споделиха с нас, че са се сблъскали с гранично насилие и са били изблъсквани  обратно в Турция. Видяхме толкова много белези. Българските гранични полицаи са ги били“, казва пред Еuronws Диана Димова, основател на правозащитната организация Mission Wings ("Мисия Криле"). 

Местният координатор, преводач и лекар на организацията Хамид Хошсейар е от Иран. След като прекарва две години в прословутия затвор „Евин” в Техеран, той прекосява Турция и влиза  в България пеша. Срещата си с българските граничари описва пред Euronews така: „Принудиха ме да вдигна ризата си и да легна на земята. Имах една пръчка, с която се подпирах. Биха ме с нея, докато се счупи“.

Експерти от Българският хелзинкски комитет казват пред  Еuronws, че през 2022 г. са документирали 5 000 случая на незаконно отблъскване на мигранти обратно през границата с Турция, но смятат, че реалната цифра може да е много по-висока.

Euronews
Ивайло Тончев, началник на сектор „Специални тактически действия” в РДГП – Елхово, снимка - Euronews

Българската полиция отрича да е проявявала жестокост. Международната платформа за разследване „Lighthouse Reports“ предостави на Euronews видео, което показва как мигранти се опитват да прескочат граничната ограда, докато хвърлят камъни и крещят обиди.

На видеото обаче се вижда, че един от мигрантите пада прострелян. „Куршумът мина първо през мускула на ръката ми, излезе от другата страна и минавайки точно до сърцето ми, се заби в гърба ми. Те не стреляха във въздуха, стреляха с явното намерение да убият“, разказва пред Euronews простреляният Абдула Ел Рустум Мохамед.

Ивайло Тончев, началник на сектор „Специални тактически действия” в РДГП – Елхово, посочи пред Euronews, че няколко разследвания и преглед на сложния архив от мрежата гранични камери показват противоречиви данни. „Относно инцидента: на извънредна среща с моя турски колега от Къркларели, до Малко Търново, той ми каза, че тази група мигранти така и не е стигнала до границата“, обяснява Тончев пред Euronews.

Къде е заснето видеото със стрелбата и защо се свързва с българските граничари, не е ясно. „Единствените случаи, когато се използва физическа сила, това се прави в съответствие с българското законодателство. Агресивни са по-скоро мигрантите, които ни атакуват с камъни”, категоричен е Ивайло Тончев.

Програмата „Свидетел” на Еuronws не прави заключения, а просто съпоставя данни за мигрантите и от двете страни. Дали това ще направи България „достойна за Шенген”, предстои да видим.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: