Многохиляден протест в Русия доведе до сблъсъци със силите за борба с безредиците

Многохиляден протест в Русия доведе до сблъсъци със силите за борба с безредиците Снимка: aljazeera.com

Поводът е арестът и присъдата на башкирския активист Фаил Алсинов, обвинен в разпалване на етническа омраза

Руската полиция използва сълзотворен газ и палки срещу демонстранти в град Баймак, в южнокавказката република Башкортостан, съобщава ВВС. Сблъсъците са се разгорещили след произнасяне на присъдата на Алсинов - четири години затвор в наказателна колония.

Според съобщения в социалните медии, на демонстрацията, която продължава през дните на делото при температури от минус 20°С, присъстват хиляди хора. Има съобщения и за ранени. На снимки и клипове в социалните медии се виждат протестиращи, които скандират текстове в подкрепа на Алсинов. 

Активистът е обвинен в обида на мигранти по време на демонстрация срещу планове за добив на злато. Поддръжниците му обаче казват, че процесът срещу Алсинов е закъсняло отмъщение от страна на руските власти заради активните му действия срещу планове за рудодобив на място, което местните хора смятат за свещено. 

Твърди се, че Алсинов е нарекъл мигрантите „черни хора”, но той обяснява, че думите му са били преведени грешно на руски от башкирски и означават „бедни хора”. Правозащитникът възнамерява да обжалва присъдата.

Алсинов отдавна е в полезрението на силовите структури, заради сравнението на мащабната военна мобилизация в Башкортостан с геноцид. От самото начало на руската агресия в Украйна се твърди, че на фронта са изпратени непропорционално голям брой мъже от етническите малцинства в Русия, които съответно дават и най-много жертви.

Фаил Алсинов е и бивш лидер на Bashkort, масово движение за запазване на етническата идентичност на башкирите, обявено през 2020 г. за екстремистко и забранено. Обществена подкрепа и протести в защита на активисти, противопоставящи се на властта, са рядка практика в Русия заради реалния риск от арести и съдебно преследване, отбелязва ВВС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: