Забраниха на чужденци да купуват жилища в Канада

Забраниха на чужденци да купуват жилища в Канада Снимка: thepinnaclelist.com

От 1 януари хора, които не са канадски граждани или постоянно пребиваващи, нямат право да купуват жилищни имоти.

Нарушаването на това разпореждане ще се наказва с глоба от CAD 10 000. Двугодишното ограничение има за цел да облекчи един от най-недостъпните пазари на жилища в света, отбелязва ВВС. Средната цена на жилище в Канада е $ 568 000 – повече от 11 пъти над средния доход на канадските домакинства. Същевременно в стремежа си към по-добра сделка и съответно - по-висок посреднически процент, имотните агенции често продават дадено жилище значително над исканата от продавачите цена. 

Под 6% „не-канадци” притежават жилища в Онтарио и Британска Колумбия, където според националната статистика цените на жилищата са най-високи. Този незначителен брой чуждестранни собственици даде повод за критики и съмнения относно въздействието на забраната. В края на декември канадското правителство обяви и някои изключения, в т.ч. за чуждестранни студенти, пребивавали в страната поне 5 години, кандидати за убежище и хора с временни разрешителни за работа.

В изявление федералният жилищен министър Ахмед Хюсен каза, че забраната има за цел да обезсърчи купувачите да гледат на жилищата като на стока и инвестиция, вместо като място за живеене и отглеждане на семейство.

Цените на жилищата в Канада се понижиха леко през 2022 г., но остават много по-високи в сравнение с 2013 г., като само през 2021 г. са се повишили с 48%, докато между 2015 и 2020 г. средният доход на домакинствата е нараснал едва с 9.8%.

В Торонто и Ванкувър средната цена на жилищата надхвърли един милион канадски долара, поставяйки ги сред 10-те най-недостъпни градове в света, а Канада надмина по скъпи жилища Нова Зеландия, САЩ и Обединеното кралство. Но въпреки въвеждането на забраната и ценовата корекция спрямо инфлацията, в първите дни на годината жилищните цени продължават да растат.

Други държави също са въвеждали различни мерки за ограничаване на чуждестранната собственост върху жилища, включително чрез определяне на зони с ограничен достъп за чуждестранни лица или чрез въвеждане на специфични такси за чуждестранните купувачи. Нова Зеландия прие подобно законодателство през 2018 г., в опит да овладее ценовата експанзия на имотния си пазар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: