„Къща от хартия” не е само сериал, а действителност

„Къща от хартия” не е само сериал, а действителност Снимка: fictionfactory.nl

Или почти – по-скоро става дума за къща от картон, която се сглобява за един ден и има срок на годност 100 години.

Така или иначе, производството на нидерландската Fiction Factory се превърна в хит сред природолюбителите. Основният строителен материал е пресован картон с висока якост. Средната цена на една къща е € 30 хиляди, но засега производството е малко – около 20 броя годишно, така че се продава само в някои райони на Европа, където клиентите чакат на опашка. 

Създаването на Wikkelhouse - в превод от фламандски "опакована къща",  действително прилича на опаковане – конструкцията на къщата се увива с 24 слоя картон. Начинът на производство е универсален, но всеки проект е индивидуален като дизайн и размери. 

Всяка къща се сглобява от 5 или 6 картонени модула по 500 кг, които лесно се залепват един към друг с екологично лепило. Картонът е отлично импрегниран, а за допълнителна здравина конструкцията е подсилена с дърво. Финалният щрих е водоустойчиво фолио върху дървената повърхност отвътре и отвън. 

Всички материали, от които е направена Wikkelhouse, подлежат на рециклиране. Сградите разполагат с поне две стъклени фасади, така че са с отлично естествено осветление. Освен това Wikkelhouse са леки (средно около 3 тона), така че не изискват дълбоки основи и се монтира лесно. Според компанията-производител, един строителен екип за 24 часа може да сглоби стабилно и издържливо картонено жилище. 

Снимка - fictionfactory.nl

Интериорът на къщата е внимателно обмислен, но винаги може да се преустрои според предпочитанията на клиента. Предвидени са и връзки с централна или автономна битова инфраструктура, вкл. вода, електричество, канализация, интернет и др.

В момента компанията приема предварителни поръчки за производство на картонените жилища, които са подходящи както за градска среда, така и за живот на село или сред природата. Засега произодителите не бързат да разширяват производството, "за да гарантират най-високо качество".

Един от първите клиенти е университетът в Амстредам, който използва своята картонена къща за аудитория. Прорязаният от канали град може би е дал идеята на Fiction Factory да експериментират и с модели върху плаваща платформа, а ниската цена и лесният монтаж откриват големи перспективи за райони, претърпели природни бедствия или други катаклизми.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: