Нови мерки срещу пушенето във Франция

Нови мерки срещу пушенето във Франция Снимка: thelocal.fr

Френското министерство на здравеопазването забрани пушенето в паркове, гори, обществени зони и всички плажове, включително по френската Ривиера

Досега плажовете „без тютюн” бяха местна инициатива. Друга нова мярка е постепенното увеличение на цените на цигарите, посочва Euromews. Ако сега пакет цигари във Франция струва € 10 - € 11, плановете са през 2025 г. цената му да стане € 12 и да нарасне до € 13 през 2027 г. С цел до 2032 г. да се оформи поколение, „свободно от тютюна”, правителството ще забрани електгронните цигари за еднократна употреба.

Според статистика на френското здравно министерство, пушенето е причина за 75 000 предотвратими смъртни случая, както и за преждевременната смърт преди 65-годишна възраст.

„Въпреки смразяващата реалност на тези цифри, 12 милиона наши сънародници ежедневно употребяват тютюн, т.е., една четвърт от възрастното население“, се казва в изявление на френския здравен министър по повод новите мерки. Според Евростат, във Франция ежедневно пушат около 22,2 % от хората на 15 и повече години, т.е., по-висок от средния процент за ЕС, където редовните пушачи са около 19,7 % от възрастното население.

Оценявайки пристрастяващия ефект на тютюнопушенето, новата програма предвижда засилена подкрепа за пожелалите да се откажат от цигарите. Подкрепа ще получат и хората, които продават цигари и тютюн, така че да се намали зависимостта им от тези приходи. 

Доклад, публикуван през август, установи, че финансовите щети, причинени от загубата на живот и разходите за превенция на тютюнопушенето и употребата на алкохол, са по-високи от приходите, които Франция печели от данъците върху тези продукти.

Тютюнопушенето е най-важна причина за преждевременна смърт и в Европейския съюз, убивайки около 700 000 души всяка година. Според ЕС, около половината от пушачите умират преждевременно. С подобни констатации Нова Зеландия и Австралия също предприемат мерки за ограничаване на тютюнопушенето, включително с електронни цигари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: