Когато политиците се ръководят от обществения интерес

Когато политиците се ръководят от обществения интерес Снимка: willitmaketheboatgofaster.com

Стенограма с пиперлив коментар на Джасинда Ардерн се продаде на благотворителен търг за 100 000 новозеландски долара.

Оттегляйки се от парламентарната трибуна след оживен спор с лидера на опозицията, г-жа Ардерн промърмори по негов адрес „Такъв арогантен глупак!” – и микрофоните уловиха коментара ѝ, припомня случая ВВС. Новозеландската министър-председателка защитаваше пред парламента постиженията на своето правителство, но възрази, когато лидерът на опозиционната дясна либертарианска партия ACT Дейвид Сиймор ѝ предложи "да признае, че е направила грешка, да се извини и да я поправи“. След отказа ѝ последва и хапливата реплика.

По-късно обаче настъпи примирие, като Джасинда Ардерн се извини, а Дейвид Сиймор предложи да обединят усилия в акция за набиране на средства за новозеландска здравна фондация. Двамата политически противници не спряха до извиненията, а решиха да превърнат скандала в нещо положително. Те подписаха препис от официалния парламентарен протокол, включително с коментара, поставиха го в рамка и предлагайки го на онлайн търг спечелиха за благотворителното начинание 100 000 новозеландски долара ($ 63 200).

Днес благотворителният търг приключи, а премиерът благодари на всички, които наддаваха. Мъжът, спечелил трофея, каза пред местни медии, че ще трябва да вземе заем, за да си помогне за плащането, но е доволен от покупката си, която определи като „момент от политическата история на Нова Зеландия“.

В изявление г-н Сиймор каза, че се радва на големия интерес и на готовността на Джасинда Ардърн да участват по този начин. Той си позволи и малко по-цветист коментар с думите: „Бях поразен от добротата на участниците в търга, винаги готови да помогнат на глупците със своята щедрост“.

Този път Джасинда Ардерн се ограничи с дипломатичен език и във Фейсбук-профила си написа, че не е очаквала такъв добър резултат. Тя благодари на г-н Сиймор за „добрия спорт”.

Лейбъристката партия на г-жа Ардерн спечели убедително общите избори в страната през 2020 г. и през по-голямата част от двата си мандата, министър-председателката се радваше на високо обществено одобрение. Но в края на 2023 г., Нова Зеландия отново ще избира своя парламент и г-жа Ардерн е под голямо напрежение. Последните проучвания показват, че нейната Лейбъристка партия изостава от основната опозиционна Национална партия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: