В Нова Зеландия забраниха използването на сложна лексика в официални документи

В Нова Зеландия забраниха използването на сложна лексика в официални документи Снимка: https://pixabay.com/

Парламентът на Нова Зеландия одобри на трето четене законопроект, забраняващ използването на сложна и високоспециализирана лексика в официални правителствени документи, съобщава The Guardian

Законът за обикновения език задължава чиновниците да използват обикновен, разбираем език, когато общуват с обществеността.

Както е замислено от новозеландското правителство, това трябва да направи законодателството по-разбираемо за всички слоеве от населението, особено за хората с ниско ниво на образование, с увреждания и за тези, за които английският е втори език.

Хората, живеещи в Нова Зеландия, имат право да разберат какво правителството иска от тях да направят и какви са техните права, какво правителството им е дало право да правят“, каза депутатът Рейчъл Бояк, която представи законопроекта.

„Законът за обикновения език“ предизвика критики от опозицията, която обеща да го отмени, ако спечели изборите. Според тях този законопроект е "решение, което търси проблем" и само по себе си генерира бюрократични забавяния.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: