Не, пушенето няма да ви помогне да отслабнете

Не, пушенето няма да ви помогне да отслабнете Снимка: https://pixabay.com/

Скорошно изследване, проведено от учени от университета в Копенхаген, развенча често цитирания мит, че пушенето ще ви помогне да свалите излишните килограми

Проучване на 1,5 милиона европейски пушачи установи, че пушенето всъщност увеличава мазнините по корема.

Нека да разгледаме по-отблизо защо.

Доста добре известно е, че когато хората спрат да пушат, телата им започват да горят калории по-бавно от преди, което води до наддаване на тегло.

Проучването обаче показва, че продължаването на пушенето няма непременно да ви направи по-слаби и потвърждава, че пушенето увеличава количеството коремни мазнини, особено висцералните мазнини.

Това е нездравословна мазнина дълбоко в корема, която води до по-висок риск от сърдечни заболявания, диабет, инсулт и деменция.

Изследователите стигнаха до това заключение, като изследваха генетичните данни за тютюнопушенето и абдоминалното затлъстяване, като взеха предвид фактори като консумация на алкохол и социално-икономически статус, за да се уверят, че увеличените коремни мазнини са пряко свързани с тютюнопушенето, а не с други фактори.

The Cube разговаря с водещия автор на изследването, като го помоли да коментира резултатите:

Херман Д. Караскила, доцент, Университет на Копенхаген:

„В обобщение, нашето проучване оспорва опростената идея, че пушенето е свързано с цялостна загуба на тегло, подчертавайки причинно-следствената връзка между тютюнопушенето и коремните мазнини. [...] Тези резултати оспорват общоприетото погрешно схващане, че пушенето е универсално свързано със загуба на тегло.“ тегло, подчертавайки, че пушенето е свързано с рискове за здравето, включително повишен риск от коремно затлъстяване или коремни мазнини.

Изследването се основава на генетични изследвания на европейци: в него са участвали 1,2 милиона души, които са започнали да пушат, и повече от 450 хиляди опитни пушачи. Проведени са и изследвания върху разпределението на мазнините в тялото, в които са участвали повече от 600 хиляди души.

Джеймс Томас, Евронюз:

„И така, какви съвети дават изследователите на хората, които искат да спрат да пушат, като същевременно избягват напълняването?“

Херман Д. Караскила, доцент, Университет на Копенхаген:

„Важно е да се отбележи, че отказването от цигарите има много ползи за здравето отвъд потенциалните промени в разпределението на телесните мазнини. Така че това не е само коремната мазнина. Това проучване подсилва предишните, защото всички знаем, че пушенето е вредно за вас. Така че хората, които може да се страхуват да Откажете се от пушенето поради наддаване на тегло, може да сметнете тези резултати за мотивиращи да се откажете, тъй като тютюнопушенето увеличава количеството проблемни висцерални мазнини, което е рисков фактор за много заболявания като диабет, сърдечни заболявания и сърдечно-съдови заболявания и някои метаболитни нарушения."

euronews.com.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: