Как Исландия спаси тийнейджърите си от алкохола и пушенето

Как Исландия спаси тийнейджърите си от алкохола и пушенето Снимка: naturalhigh.org

Северната страна е подходила към тежкия проблем научно, предприемайки образователни и законодателни инициативи.

„Странно е, че подобни методи все още не се използват в други страни“, казват учените, след като резултатите са налице – в рамките на 20 години армията малолетни любители на алкохола в Исландия е намаляла драстично - от 48% засегнати (почти половината исландски тийнейджъри!), днес алкохол употребяват едва 5%, а броят на невръстните пушачи е намалял от 23% на 3%, пише сп. Mosaic Science.

Смята се, че младите хора, а и не само те, посягат към алкохол, цигари или наркотици като реакция към стресови ситуации в живота, напр. несправяне с училището или работата, непрекъснат натиск за стремеж към високи резултати, чувство за неразбиране, емоционални несполуки и други реални или въображаеми проблеми. Съответно, изборът на определен вид алкохол или наркотик зависи от това как организмът свиква да се справя със стреса. 

До този извод е стигнал Харви Милкман, американски професор по психология, който сега преподава в университета в Рейкявик. Той казва, че  биохимичните процеси в мозъка, които водят до развиване на зависимости, се стимулират от различни вещества. И обосновавайки се на тази теза, исландските учени потърсили алтернативни дейности, които отключват същите процеси в мозъка по естествен път, а не с прием на субстанции.

„Можете да се пристрастите не само към цигари или алкохол, но и към коли, пари или определени храни. Решихме да предложим на тийнейджърите нещо по-добро“, казва Харви Милкман. На първа линия с борбата се заело училището, предлагайки безплатни майсторски класове по всеки спорт или изкуство, които тийнейджърите обичат или биха искали да учат.

И научното предположение, че тези дейности ще предизвикат подобен  на пристрастяването емоционален ефект, се потвърдили. Допълнителните занимания три пъти седмично се финасират от държавата. Предложените курсове първоначално били по три месеца, но интересът и наблюдавания ефект довели до продължаването им, като някои от участниците ги посещават повече от пет години.

„Танците, музиката, рисуването или спортът предизвикват биохимични процеси в мозъка, които съдействат за преодоляването на стреса“, отбелязват учените. Към мащабната образователна акция е включено и законодателството. Исландия забрани рекламата на цигари и алкохол и освен това финансира създаването на специални родителски организации, които заедно с училището помагат на учениците да решат психологическите си проблеми.

В резултат на тази научно-правителствена политика, днес Исландия е първа сред европейските страни, в които тийнейджърите живеят най-здравословно. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: